Düsseldorf Yahudilerinden Roger Waters’a boykot çağrısı

Eski Pink Floyd üyesi Roger Waters konserlerinde kullandığı şişme domuzun üzerinde Davut’un yıldızı sembolünün bulunması nedeni ile Alman Yahudilerinden tepki aldı

Dünya
4 Eylül 2013 Çarşamba

Düsseldorf’taki Yahudi topluluğu, Roger Waters’ın konserlerinde kullandığı domuz şeklindeki uçan balonun üzerine Davut’un Yıldızı bulunduğu gerekçesiyle, Roger Waters’ın konserine boykot çağrısı yaptı.

Düsseldorf Yahudi Cemaati Başkanı Michael Szentei-Heise, eski Pink Floyd üyesi Roger Waters’ı “entellüktel kundakçılık” ve konserlerinde antisemit ve Nazileri destekleyici imgeler kullanmakla suçladı.

6 Eylül’de Düsseldorf’ta konser verecek olan Roger Waters’tan konu hakkındaki yorumları henüz alınamadıysa da, son üç yıldır aynı şovu yaklaşık iki yüz kez düzenleyen Waters, defalarca bu balonun antisemit bir amacı olmadığını belirtmişti. Yahudi karşıtlığı ile mücadele eden ADL (Anti-Defamation Leauge, İftira ve İnkârla Mücadele Birliği) de daha önceki bir açıklamasında Roger Waters’ın bu sembolü kullanmasından hoşlanmasalar da sembolün antisemit bir amaç taşımadığına inandıklarını belirtmişti.

Öte yandan Roger Waters İsrail’e karşı boykot çağrılarına destek olmuş, İsrail’i apartheid (ayrılık) rejimi olarak nitelendirmişti.

Roger Waters’ın konserlerinde söz konusu uçan domuzun üzerinde çok sayıda farklı semboller, imgeler, şirket logoları ve sloganlar yer alıyor.