Son kalan Etiyopyalılar da Aliya yaptı

450 kişilik son Etiyopya kafilesi Tel Aviv’de bulunan Ben Gurion Havaalanı’na varırken yüzlerce Etiyopya asıllı İsrailli, hükümetin artık göçleri durdurma kararını protesto etti

Dünya
4 Eylül 2013 Çarşamba

30 yıldan aradan sonra geçtiğimiz çarşamba günü 450 kişilik son Etiyopya kafilesi Tel Aviv’de bulunan Ben Gurion Havaalanı’na geldi. 

2010 yılında İsrail hükümeti tarafından başlatılan "Güvercinin Kanatları" operasyonu ile bu son grupla birlikte toplam 7500 Etiyopyalı Falaşa İsrail'e aliya yapmış (göç) oldu.

19. ve 20. yüzyılda gördükleri zulüm ve ekonomik sıkıntılar yüzünden Yahudilikten Hıristiyanlığa geçen Falaşalar kendi içlerinde kimliklerini korumaya devam ettiler. Falaşalar’ın Etiyopya'dan aliya yapmaları, grupların içinde çıkan şiddetli çatışmalar, bazı grupların Yahudilikle olan bağları ve bazı grupların da İsrail'e daha fazla aliya yapılmasına izin verilmesi yönündeki görüşleri nedeniyle durduruldu.

450 kişilik grubun İsrail’e gelişine, Etiyopya'da kalan ailelerinin İsrail’e getirilmelerine izin verilmeyen Etiyopyalı vatandaşların İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu ofisinin önünde protesto etmeleri nedeniyle gölge düştü.

Etiyopya’nın Gondar şehrinde yaşayan 12 bin Falaşalı’nın göç etmesine İsrail İçişleri Bakanlığı tarafından izin verilmedi.

Yesh Atid Partisi milletvekillerinden Dov Lipman, hükümeti bu kararı yeniden gözden geçirmesi konusunda uyardı. Lipman, "Bugün gelen yeni göçmenleri kucaklıyorum, ancak şu an İsrail'de yaşayan yüzlerce Etiyopyalı vatandaşımızın belki de binlerce akrabası orada geride bırakıldı. Ama biz onları bırakmayacağız. Geçtiğimiz yıl Gondar'a yaptığım gezi sırasında onlarla tanıştım, üzüntülerini ve İsrail'e taşınıp ailelerine kavuşmak için ne kadar istekli olduklarını gördüm. İsrail hükümetini ve Yahudi Ajansı’nı (The Jewish Agency)  arkada tek bir Yahudi vatandaşının ailesinden ayrı bırakılmaması konusunda daha düşünceli olmaya davet ediyorum," dedi.