Mısır, Gazze sınırındaki evleri habersiz yıktı

Mısır, Gazze sınırındaki evleri ve yer altı tünellerini güvenlik tehdidi nedeniyle yıktı

Dünya
4 Eylül 2013 Çarşamba

Mısır ordusu, Gazze sınırına yakın on üç evle birlikte yasadışı terör örgütlerinin geçiş yapmasını ve silah kaçakçılığını engellemek için evlerin altında bulunan tünelleri yıktı. Bölgede yaşayanlar güvenlikleri sağlanmadan ve hiçbir tazminat ödenmeden evlerinden ihraç edilmelerine tepki gösterdiler.

Mısır ordusu Kuzey Sina Bölgesi yetkilileri Refah sınır kapısından Akdeniz’e uzanan beş yüz metre genişliğinde ve on kilometre uzunluğunda, üzerinde ağaç ve bina bulunmayan açık bir tampon bölge oluşturmayı hedeflediklerini açıkladı.

Tampon bölge yaratma fikrinin denenmesi amacıyla Refah sınırına birkaç kilometre uzaklıkta bulunan El Sarsoriya bölgesindeki evler yıkılırken, evlerin altında bulunan tüneller de patlayıcı kullanılarak yok edildi.

Bu hareket, Mısır'da geçici olarak başta bulunan hükümetin ve ordunun, otorite ve kanun eksikliğinin yoğun olduğu Sina Yarımadası'nı kontrol altına almak ve sıkı bir düzene sokmak için giriştiği bir dizi kararın devamı olarak görülüyor. Sina Yarımadası'nda Müslüman teröristlerin düzenli olarak güvenlik güçlerine, Hıristiyanlara ve aşiret liderlerine saldırılarda bulunarak bazı alanlarda kendilerine güvenli alan sağlaması, Mısır eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin devrilmesinden sonra bölgede artan güvenlik sorununu körüklüyor. Gazze sınırında yıkılan evler ve ağaçlar, sınırdaki güvenlik güçlerine saldırıda bulunan teröristlere saklanma imkanı sağlıyordu.

Gazze'de bulunan Hamas sözcülerinden Ehab Hüseyin, yeni kurulacak tampon bölgenin Gazze halkını ekonomik açıdan daha fazla abluka altına almasına ve halkın daha büyük zorluklar yaşamasına neden olacağından endişe ettiğini söyledi. Hüseyin sözlerine, “Ortak tarihi ve sosyal geçmişi olan komşu ülkelerin aralarına tampon bölge koyma ihtiyacı duymamaları gerek,” diyerek devam etti.

Mısır ordusu, bir zamanlar oldukça hareketli olan tünellerin çoğunu kapatmış ancak on beş kilometrelik sınır boyunca bazı tünelleri bırakmıştı. Pazar günü bölgede yaşayanlar evlerinin yıkılmasını protesto etmek amacıyla oturma eylemi düzenledi.

Açıklama yapan, aşiret liderlerinden biri, aslen daha çok evin yıkıldığını, buldozerlerin aniden gelerek evlerinde oturanlara eşyalarını toplayacak vakit dahi bırakmadan yıkıma başladıklarını ve evlerini kaybedenlere hükümetin hiç yardım etmediğini veya tazminat ödemediğini belirtti.