Boncukları dize getiren kadın Ester Alpanda

Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde aldığı bir kurs sonrası boncukların büyülü dünyası ile tanışan Ester Alpanda ile takı tasarımında izlediği yolu, çalışmalarını ve hedeflerini konuştuk

Cella BENCUYA BONOFİYEL Yaşam
4 Eylül 2013 Çarşamba

Öncelikle biraz kendinizden bahseder misiniz?

Evli ve iki çocuk annesiyim. Uzun yıllar muhasebe üzerine çalıştım. Üç senedir ev hanımıyım ve takı tasarımı ile ilgileniyorum.

Tasarım yapma fikri nasıl oluştu ve nasıl gelişti? 

Küçüklüğümden beri el sanatlarına meraklıydım. Örgü örmek, etamin işlemekle başlayan el sanatlarına ilgim goblen işlemekle devam etti.  Goblen işlemek ve tablolarımı evimde sergilemek benim için her zaman çok keyifli olmuştur. Yarı zamanlı çalışmaya başladığımda bu ilgi alanımı kurslara giderek geliştirmek istedim ve ilk olarak Kadıköy Halk Eğitim tarafından düzenlenen “El Sanatları” kursunda bir yıl kurdele nakışı, ahşap boyama ve cam süsleme alanlarında eğitim aldım. 

Halk Eğitim tarafından düzenlenen  ‘Takı Tasarımı’ kursuna başladığımda boncukların büyülü dünyası ile tanıştım ve değişik tasarımlar ortaya çıkarmanın bana diğer tüm uğraşlarımdan daha büyük bir keyif verdiğini fark ettim.  Altı yıldır takı tasarımı ile uğraşıyorum ve yaratıcılığın ve dolayısıyla öğrenmenin sonu olmadığını görüyorum.

Takı modellerini nasıl geliştiriyorsunuz? Size neler ilham veriyor?

Bu işe ilk başladığımda herkes gibi kurstaki hocamızın verdiklerinin aynısını yapıyordum. Teknik öğrendikçe yorum katmaya ve kendi modellerimi yaratmaya başladım. Yabancı dergilerden modeller seçerek, yurt dışından beğendim modellerin paternini satın alarak kendi zevkime göre değiştirebilmek oldukça keyifli oluyor. Tabii benim için en güzeli hiçbir modele bağlı kalmadan kendi yaratıcılığımı ortaya koyarak hazırladığım takılar oluyor. Örneğin; nakış kursunda, cam boyama kursunda öğrendiklerimi takı tasarımında kullanabiliyorum.

Takı yapımı ve kullandığınız malzemeler hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Genellikle malzemeleri yurtdışından getirtiyorum. Delika boncuklar, kum boncuklar, swarovki kristaller, doğal taşlar, mumlu ipler, paraşüt ipi dediğimiz makrome ipler, kurdele, zincir, deri gibi birçok malzeme kullanabiliyorum. Yaratıcılığınız arttıkça kullandığınız malzemeler de değişebilir.

Takı tasarımı ve üretimi yapmak bir iş mi, bir hobi mi sizin için?

Boncuklarla olan bu keyifli birlikteliğimin beni günlük hayatın streslerinden uzaklaştırdığını rahatlattığını görüyorum ve bundan büyük keyif alıyorum. Şuan için bu bir hobi ama şüphesiz işe dönüştürmeyi de istiyorum.

 

Ürünlerinizi nasıl tanıtıyorsunuz?

Takılarımı şu ana kadar arkadaşlarımın ürünleri ile birlikte Kadıköy Belediyesi Başkanlık Binası’nda, Halk Eğitim’de ve CKM’de sergileme fırsatı buldum.  Ürünlerim çevremizdeki tanıdıkların ilgisini çekiyor tabii. Onun dışında internet ortamında da takılarımın bir kısmının fotoğraflarını paylaşıyorum. Takılarımın modellerinin olduğu bir takı blogum da var.

Bundan sonraki yıllar için hedefim çalışmalarıma devam etmek,  tasarımlarımı ilgilenenlerle buluşturmak ve öğrendiklerimi öğrenmek isteyenlerle paylaşmak. 

Takılarınızdan almak isteyenler modelleri nerede görebilir?

Bir blogum var; ilgilenenlerle blogum aracılığıyla modellerimin bir bölümünü paylaşmaya çalışıyorum. Blog adresim: http://takilarimlaben.blogspot.com. Modellerimi görmek isteyenlerin blogumu ziyaret etmelerini öneriyorum.