Rus- ABD çekişmesi

Rusya ile ABD arasındaki siyasi çekişmenin arenası Suriye toprakları oldu.

Dünya
3 Eylül 2013 Salı

Media Line haber sitesine göre, Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin’in, Esad yönetimine ısrarla destek vermesi iki ülke arasındaki küresel rekabeti Ortadoğu sınırlarının içine taşıdı.

Rusya halen 1500 kişinin öldüğü  ve bütün dünyanın eleştirdiği kimyasal saldırıyı Esad güçlerinin ifa ettiğine dair sağlam bir kanıt olmadığını iddia ederken, ABD yönetimi saldırıyı kesinlikle Esad yönetimin yaptığına dair ellerinde kanıtlar olduğunu söylüyor.

ABD yönetimi, hatta bir adım daha ileri giderek kanıtları açıklayan bir raporun PDF kopyasını internete koyarak tüm dünya vatandaşlarının yorumuna açtı. 

Dolayısı ile bir tarafta Rusya, Suriye, İran ve Lübnan’daki Hizbullah örgütü blok oluştururken, diğer tarafta ABD, İsrail, Suudi Arabistan, Ürdün ve Katar bir blok oluşturmuş durumda.

Tel Aviv Üniversitesi’nden Rusya uzmanı Tzvi Magen’e göre, Rusya bu çekişme ile küresel dünyada eski SSCB gibi yeniden söz sahibi olmaya çalışıyor.

Siyaset uzmanı Magen, Rusya’nın bu savaştan yenilgi ile çıkması halinde kendisine bağlı bloktaki tüm ülkelerin de büyük bir darbe alacağını ve şimdiye kadar yaptıkları  siyasetin çökeceğini iddia ediyor.