Geleceği bilmek mümkün mü?

İsrail’in ve dünyanın en iyi üniversitelerinden Technion mezunu 24 yaşındaki Bilgisayar Mühendisi Kira Radinsky, geliştirdiği bilgisayar algoritması sayesinde bilgisayarların geleceği tahmin etmesini sağlayan bir sistem geliştirdi.

Teknoloji
2 Eylül 2013 Pazartesi

Radinsky’nin geliştirdiği program herhangi bir konu ile ilgili internetteki ve sosyal medyada olan değişiklikleri analiz ederek geleceği tahmin ediyor.

 

ABD’nin en iyi üniversitelerinden MIT, Radinsky’yi 2013 yılının ‘35 Yaşının Altındaki 35 Mucit’ listesine dahil etti.

MIT öğretim üyelerinden kurulu jüri, Radinsky’nin listeye dahil edilme nedenini üniversitenin web sitesine şöyle açıkladı:

“Bayan Radinsky’nin geliştirdiği algoritma tıpkı bir insanın analiz yeteneği gibi çalışıyor; geçmişi ve bugünü internetten topladığı data ile analiz ediyor ve tahmin ediyor.

Gelecekte yapay zekanın geliştirilmesinde bu tip algoritmaların büyük rolü olacaktır.”

Radinsky’nin  geliştirdiği program geçen sene Küba’da 130 yıldan sonra ilk defa yaşanan kolera salgınını aylar evvel tahmin etmeyi başarmıştı.

Radinsky, Rusya’dan İsrail’e henüz dört yaşındayken  Birinci Körfez Savaşı sırasında gelmiş ve soluğu bir gaz maskesi ile bir sığınakta almıştı.

Hayfa’da ek iş yaparak kızını okutmaya çalışan bir matematik öğretmeninin kızı olan Radinsky, daha 15 yaşında iken Technion Üniversitesi’ndeki özel matematik programına kayıt oldu ve liseyi bitirdikten sonra  İsrail ordusunda bilgisayar programcısı olarak çalıştı.

Dahi genç kız, Yahoo ve Google firmalarından arama motorları ve tercüme algoritmalarına yaptığı katkılardan dolayı sayısız ödül aldı.