Avustralya, Suriye’ye yapılacak askeri operasyonu destekliyor

Avustralya hükümeti yaptığı bir resmi açıklama ile ABD’nin Suriye’ya yapacağı kesinleşen ancak Kongrenin onayını bekleyen askeri müdahaleyi desteklediğini belirtti.

Dünya
2 Eylül 2013 Pazartesi

Ancak Avustralya’nın desteği sadece manevi olacak, herhangi bir askeri unsuru yapılacak operasyonda rol almayacak. 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye müdahalesi konusunda uluslararası toplumun desteğini almak için yoğun temaslarını sürdürüyor.  

Son olarak Avustralya ve Yeni Zelanda’dan destek isteyen Kerry, bu girişiminde Yeni Zelanda’da şimdilik başarılı olamadı.

Yeni Zelanda hükümeti destek vermek konusunu düşünmek için Kerry’den kimyasal saldırı konusunda toplanan kanıtları istedi. 

Öte yandan Kuveyt gazetesi Al Rai yaptığı haberinde, Obama’nın saldırıyı ertelemesinin ardında birçok sebebin olduğunu belirtti. Gazeteye göre  bunlardan en önemlisi  Obama’nın Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin’e, Beşar Esad’ı istifaya zorlaması için baskı yapmak istemesi.

Gazete ayrıca, operasyonun Kongre’nin toplanacağı 9 Eylül’e kadar ertelenmiş olmasının diğer bir sebebi olarak,  Obama’nın, St Petersburg’ta yapılacak G-20 zirvesinde liderlere  kimyasal saldırının kanıtlarını gösterme isteği olabileceğini yazdı.