Obama: "ABD, Suriye’ye askeri müdahale yapmalı"

ABD Başkanı Barack Obama 31 Ağustos Cumartesi günü Türkiye saati ile 21:00’de Bayaz Saray’da dünya basının önüne çıkarak iki karar verdiğini söyledi.

Dünya
31 Ağustos 2013 Cumartesi

Bunlardan birincisi, ABD Deniz Kuvvetleri’nin Suriye’ye askeri müdahale yapması gerektiği, ikincisi kendisinin bu kararını Amerikan halkına dolayısı ile Temsilciler Meclisine onaylatacağı.

Obama konuşmasında dünya liderlerine ve halklarına şu soruyu sordu: “Eğer hiçbir şey yapmazsak kendi halkının çocuklarını gazlayarak öldüren bir diktatöre ne cevap vermiş oluruz?”

Başkan Barack Obama konuşmasının başında bu saldırının belki yarın belki bir ay içinde olabileceğini söylemesine rağmen, Temsilciler Meclisinin en erken 9 Eylül’de toplanacak olması saldırının kısa bir süre içinde olması ihtimalini düşürüyor.

ABD Anayasası’na göre başkanın böyle bir askeri müdahaleye karar vermek için Temsilciler Meclisi’nin onayına ihtiyacı yok.

Dolayısı ile kongreye bu müdahaleyi onaylatması sadece Amerikan halkının desteğini almak için bir hareket olarak yorumlanabilir.