ABD, Suriye’ye her an saldırabilir

Uluslararası haber ajanslarına göre, Suriye’deki kimyasal silahları yok etmek için ABD’nin planladığı askeri müdahale her an olabilir.

Dünya
27 Ağustos 2013 Salı

Suriye hükümeti, saldırı halinde anında karşılık vererek kendilerini savunacaklarını söylerken, Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin, ABD’ye meydan okuyarak Esad güçlerinin kimyasal saldırıda rolü olduğunu ispat eden kanıtları istedi.

Putin ayrıca,  Esad yönetiminin böyle bir hareketi yapmasının son derece çılgınca ve mantıksız olduğunu söyleyerek, bunun isyancıları daha fazla kışkırtmaktan başka hiçbir işe yaramayacağını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bir basın toplantısı düzenleyerek, istihbarat birimlerinin topladığı bilgiler ışığında 1429 kişinin öldüğü saldırının Suriye hükümeti tarafından yapıldığını ve sorumlunun Beşar Esad olduğunu söyledi.

ABD istihbaratı saldırının detaylarını içeren bir raporu tüm uluslar arası ajanslara geçti.

Rapora göre, kimyasal saldırı Esad hükümetinin bilgisi dâhilinde havadan karaya atılan bir füze ile yapıldı.

Saldırı sonrası Batılı istihbarat kaynakları, Suriye’li subaylar arasında geçen ve kimyasal bombanın patladığını teyit eden konuşmalar tespit ettiler.

Öte yandan ABD’nin bölgedeki askeri varlığı artmaya devam ediyor; Doğu Akdeniz’deki dört ABD savaş gemisine ek olarak dünyanın en büyük uçak gemisi  USS Nimitz ve  USS Harry S Truman da saldırıda görev almak için adı açıklanmayan bir rotada ilerliyor.