Suriye krizinde son gelişmeler

Dünya
31 Ağustos 2013 Cumartesi

Türkiye

Türkiye Suriye sınırına yakın bölgelerde kimyasal kitle imha silahı saldırısına karşı tedbirler alıyor. Afet İşleri Genel Başkanlığı yaptığı açıklamada bölgeye yiyecek stoku, gaz maskesi gönderildiğini söylerken yerel belediyeler de muhtemel savaş durumu için halihazırdaki sığınakları elden geçiriyor.

Yetkililer ayrıca, kimyasal silahlar ve etkileri konusunda uzman 100 kişilik bir heyetin Türkiye’nin güneydoğu sınırına gönderildiğini belirttiler. 

İngiltere

İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerine bağlı 6 Typhoon savaş uçağı muhtemel bir askeri müdahalede rol almak üzere Kıbrıs’taki İngiliz hava üssüne geldi.

İngiliz ordu kaynakları basına yaptıkları açıklamada, Kıbrıs’taki Akrotiri üssünde pozisyon alan uçakların görevli oldukları hava sahasını koruma amacı ile kullanılacaklarını belirtti. 

İsrail

İsrail ordusu tüm izinleri iptal ederek yedekleri askere çağırdı.

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres basına yaptığı açıklamada, Suriye’de olanları bölgesel bir olay olarak değerlendirmenin imkansız olduğunu belirterek, kimyasal saldırıyı yapanları hem uluslararası kanunları çiğnemek hem de insanlığa karşı  suç işlemek ile suçladı.

Peres şöyle konuştu: “İsrail bu savaşta tarafsızlığını korumuştu ancak bize bir saldırı olması durumunda sizi temin ederim ki İsrail ordusu tüm gücü ile cevap verecektir.” 

Rusya

Rus Interfax haber ajansının bildirdiğine göre Rusya önümüzdeki günlerde bölgeye iki savaş gemisi gönderecek.

Gemilerden biri düşman denizaltılarını saptayıcı ve yok edici ekipmana sahip iken, diğeri füze atma kapasitesine sahip. 

Rus ordu kaynakları yaptıkları açıklamada, önce gemilerin Suriye’deki bilinen durum dolayısı ile bölgeye gönderildiğini söylerken daha sonra  ifade değiştirerek, gemilerin önceden planlanmış bir tatbikat için Doğu Akdeniz’e yönlendirildiğini belirttiler.