Altın dalgalı seyrediyor

Altın, ABD konut verisi sonrası dikkatlerin Fed’in teşviklerine ilişkin beklentilere çevrilmesi ile birlikte dalgalı seyrediyor

Ekonomi
28 Ağustos 2013 Çarşamba

Altın, ABD’de birinci el konut satışları verisindeki hızlı düşüşün Fed’in teşviklere devam edeceği beklentisini arttırması ile birlikte, yatırımcıların Fed’in varlık alım programı görünümüne ağırlık vermesinin ardından, haziran ayından bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra, kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalanıyor.

Spot altın yüzde 0,7 yükselerek ons başına 1,407.18 dolar ile 7 Haziran’dan bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından, yüzde 0,5 düştü. Metal, Londra saati ile 10:47’de, yüzde 0.1 düşüşle, ons başına 1,396.43 dolara geldi. Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.8 yükselişle ons başına 1,407 dolara kadar çıktı ve 7 Haziran’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

ABD’de geçtiğimiz haftanın son gününde açıklanan temmuz ayı birinci el konut satışları verisi yüzde 13’ün üzerinde bir düşüş gösterdi ve bu veri sonrası, Fed’in aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programına bir süre daha devam edebileceği beklentisinin güçlenmesi sonucu, altın 1,400 doların üzerine çıktı. Fed’in 21 Ağustos’ta açıkladığı Temmuz ayı toplantı tutanakları, Fed yetkililerinin, ekonomideki iyileşmenin sürmesi ile birlikte, Başkan Ben S. Bernanke’nin varlık alımlarını azaltma yönelik planı konusunda ‘rahat’ olduklarını gösterdi. Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust’taki altın varlıkları 23 Ağustos’ta bu yılın en hızlı artışını gerçekleştirdi.

Sydney’de Fat Prophets kaynak analisti David Lennox, “Parasal genişleme, durdurulana ya da azaltılmaya başlanana kadar, piyasayı yönlendiren faktör olacak,” dedi ve “Bu durum volatiliteye neden olacak” şeklinde görüş bildirdi.

SPDR’daki altın varlıkları yüzde 0,7 ile Ağustos ayından bu yana en hızlı yükselişini göstererek 920,13 tona çıktı. Bu hareket, varlıklarının ikinci hafta üst üste yükselmesine ve 7 Aralık’tan bu yana en uzun süreli çıkış dönemini yaşamasına yardımcı oldu.

 

İSTİHDAM PİYASASI

Altın, Asya’da mücevher talebinin artması ve Fed politika yapıcılarının ağırlıklarını, istihdam piyasasında iyileşme sağlanana kadar devam ettirmeyi taahhüt ettikleri varlık alım programını azaltmanın zamanlamasına vermeleri ile birlikte, haziran ayında gördüğü son 34 ayın en düşük seviyesi olan 1,180.50 dolardan yüzde 18 yükseldi. Bloomberg’in bu ay düzenlediği ankete katılan ekonomistlerin yüzde 65’i, Fed Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 17-18 Eylül’deki toplantısında teşvikleri azaltmaya başlamasını bekliyor.

Altın, Fed’in tahvil alımı yoluyla finans sistemine 2 trilyon doların üzerinde para vermesi ile birlikte, doların değer kaybedeceği ve enflasyonun hızlanacağı endişeleri ile Aralık 2008 ile Haziran 2011 arasındaki dönemde yüzde 70 yükseldi.