Mübarek iki yılın ardından serbest

Perşembe günü sıkı güvenlik önlemleri altında Tora Cezaevi’nden alınan Mübarek’i destekçileri karşıladı. 85 yaşındaki Mübarek hakkında yolsuzluk suçlamasıyla açılan soruşturmaların bir kısmı halen sürüyor. Ayrıca 2011’de halk protestolar sırasında göstericilerin öldürülmesi emrini vermekle suçlandığı dava da devam ediyor.

Dünya
28 Ağustos 2013 Çarşamba

Mübarek’in serbest bırakılması ordunun ayaklanmaların ardından gelen değişiklikleri geri döndürmeye çalışmasının bir göstergesi olarak görülüyor.

Tahliye kararı, çarşamba günü mahkemenin Mübarek’in yolsuzluk davasına bağlı tutukluluk halinin kaldırılması kararının ardından geldi. Mübarek davada bir devlet gazetesinden hediye almakla suçlanıyordu. Davanın açıldığı tarihten bu yana hediyelerin tamamının ücreti geri ödendi. Mahkeme kararın nihai olduğunu belirterek temyiz yolunu kapadı.

Savcılar tahliye kararının ardından Mübarek’in tutukluluk halinin sürmesi için yeni suçlamalar öne sürse de Mısır Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada hasta olduğu bilinen Mübarek’in tahliyesinin ardından ev hapsine alınacağı bildirildi.