İsrail-Filistin barış süreci düşe kalka ilerliyor

Barış görüşmeleri çatışmalara rağmen hız kesmiyor

Dünya
28 Ağustos 2013 Çarşamba

Batı Şeria’da bulunan Kalandiye mülteci kampında çıkan çatışmada, İsrail askerlerinin üç Filistinliyi öldürmesi üzerine, Filistinli yetkililer barış görüşmelerini askıya aldıklarını açıkladı. Barış görüşmeleri, İsrail’in yerleşim bölgelerini genişletme yönünde kararlar almasıyla da riske girmişti

Filistinli bir yetkili AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, “Eriha’da gerçekleşmesi beklenen barış görüşmeleri, İsrail’in Kalandiye’de yaptıkları nedeniyle iptal edildi. Bu saldırının mutlaka sonuçları olacaktır,” dedi.

Pazartesi akşamı Eriha’da gerçekleşmesi beklenen görüşmeler olaylar nedeniyle salı gününe ertelendi.

Kalandiye mülteci kampında gerçekleştirilen gizli bir tutuklama operasyonu sırasında çıkan isyanda İsrail askerlerinin ateş açması sonucu üç Filistinli mülteci öldü. Altısı ağır durumda on beş yaralı da hastaneye kaldırıldı.

İsrail ordusu sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre olaylar, terörist olmasından şüphelenilen bir Filistinlinin gizli bir operasyonla gözaltına alınması amacıyla kampta bulunan askerlerin, polise saldıran Filistinlilere müdahale etmesi sonucunda çıktı.

Gece yapılan operasyonda İsrail askerlerinin yüzlerce Filistinlinin isyanı ve şiddetiyle karşı karşıya kaldıkları ve hayati tehlike altında olduklarına ikna olmaları sebebiyle gerçek kurşun kullandıkları belirtildi.

İsrail gazetesi Haaretz’e göre Filistinli yetkililer söz konusu güvenlik güçlerinin hiçbir zaman hayati tehlike altında olmadıklarını açıklarken, Filistinli bazı görgü tanıkları da isyancıların askerlere taş fırlattıklarını fakat ateş açmadıklarını söylediler.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın resmi sözcüsü Nebil Ebu Rudaineh, Kalandiye’deki olayları İsrail’in suç zincirine katılmış bir suikast girişimi olarak nitelendirdi.

İsrail’in Kudüs’ün doğusunda bin iki yüz yeni yerleşim inşasına başlayacağını açıklamasıyla  bir süredir devam eden gerilim, Filistinli yetkililer tarafından, yeniden başlayan barış görüşmelerini İsrail’in sabote ettiği şeklinde yorumlanıyor.

Reuters’a konuşan Filistin Başmüzakerecisi Saeb Erekat, “İsrail hükümeti yerleşim planlarıyla ilgili kırmızı çizgileri her hafta aşmakta bir sakınca görmeyecek ve bu şekilde davranmaya devam edecekse, bu davranışlar yeniden başlayan barış görüşmelerine tutarsızlık ve dengesizlik getirir,” dedi.

Görüşmelere Gazze’de protesto

Cuma günü Gazze’de yaşayan yüzlerce Filistinli yeniden başlayan İsrail-Filistin barış görüşmelerini protesto etti. Hamas ve İslami Cihad tarafından düzenlenen yürüyüşler sırasında, Filistin lideri Mahmud Abbas’ın İsrail’le yeniden barış görüşmelerine başlamasını siyasi başarısızlık olarak değerlendirdi.

Hamas liderlerinden İsmail Rıdvan gösteriler sırasında Abbas’a seslenerek, “Hiçbir Filistinlinin hakkını ya da toprağını vermeye hakkın yok,” dedi.

Hamas’a göre, Abbas’ın İsrail ile yeniden masaya oturması Filistin halkının gerçek duygularını yansıtmıyor.

Rıdvan, “Görüşmelere yeniden başlamak cihad anlayışına ve kendini bu uğurda feda eden, kanı dökülen şehitlerimize ve cezaevinde olanlara indirilmiş bir darbedir,” yorumunu yaptı.

Barış görüşmelerinin yanıltmacadan ibaret olduğunu söyleyen Hamas lideri, El-Fetih ve Filistin Örgütü üyelerini görüşmelerin faydasız olacağı konusunda da uyardı.