Ban Ki-moon: İsrail’e karşı ön yargı var

Kudüs’te öğrencilerle bir araya gelen Birleşmiş Genel Sekreteri Ban Ki-moon Ortadoğu’da yaşananlardan dolayı İsrail’in ayrımcılığa maruz kaldığını kabul etti

Dünya
28 Ağustos 2013 Çarşamba

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon 16 Ağustos’ta Kudüs’teki Birleşmiş Milletler binasında öğrencilerle bir araya geldi. İsrail’in uluslararası organizasyonlarda ayrımcılığa maruz kaldığını söyleyen bir öğrenciye cevaben BM’nin İsrail Hükümeti’ne ve İsrail vatandaşlarına karşı ön yargılı olduğunu kabul eden Ban Ki-moon, bunun çok talihsiz bir durum olduğunu sözlerine ekledi.

Ban Ki-moon bir Yahudi devleti olan İsrail’e BM’nin diğer 192 üyesi gibi eşit bir şekilde davranılması gerektiğini belirtti ve sözlerine “Ne yazık ki İsrail’e Ortadoğu’da yaşanan olaylar nedeniyle kimi zaman ön yargıyla bakılıyor” diyerek devam etti.

 

Bölgeye İsrail ile Filistin arasında yeniden başlayan barış görüşmelerini desteklemek amacıyla altıncı kez geldiğini söyleyen Ki-moon, konuyla ilgili çok iyimser olduğunu, uluslararası toplumun da bu görüşmelerden çok fazla beklentisi olduğunu ve sürecin bir çözüme ulaşmasını beklediğini dile getirdi.

 Oslo Anlaşması’nın hiçbir zaman uygulanmadığını ve kağıt üzerinde kaldığını belirten Ban Ki-Moon bu sefer gerçek bir barışın gerçekleşmesini beklediğini belirtti Genel Sekreter sözlerine şöyle devam etti:“ Komşu olan İsrail ve Filistin halkının birlikte uyum ve barış içinde yaşamaktan başka şansları yok”.

 El Fetih ve Hamas arasındaki ayrılığa da değinen BM Sekreteri, İsrail ile Filistin arasındaki uzlaşmanın çok önemli olduğunu, İsrail ve iki ayrı Filistin devletinden oluşacak üçlü devlet çözümünün mümkün olmadığını söyledi. Ban Ki-moon hedefin iki devletli çözüm olduğunu ve bu nedenle uzlaşma sürecinin hızlandırılması için uğraştıklarını sözlerine ekledi.

Cuma günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşen Ban Ki-moon İsrail-Filistin arasında yaşanan sorunların temelinde İsrail’in bir Yahudi devleti olarak kabul edilmemesi olduğunu söyledi.

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres ile de görüşen Ban Ki-Moon iki devletli çözüm için barış görüşmelerinin en iyi çıkış yolu olduğunu belirtti ve İsrail’in kritik bir dönemden geçtiğine dikkat çekti.

Ban Ki-moon ilerleyen günlerde yeni bir açıklama yaparak BM’nin İsrail’e karşı herhangi olumsuz bir tutumunun olmadığını söyledi. Genel Sekreter yaptığı açıklamada herhangi bir gruba ya da dine mensup kişilere yönelik yapılan ırkçı davranışların kabul edilemez olduğunu vurguladı.