50 yıl sonra, Martin Luther King’in sözleri Kudüs’te yankılanacak

“Bir hayalim var.”

Dünya
26 Ağustos 2013 Pazartesi

Irkçılığa karşı verdiği savaş ile ABD’de bir ikon olan ve bu uğurda  hayatını kaybeden Dr Martin Luther King, belki

 Kudüs’e hiç gelmedi. Ancak King’in  50 yıl evvel ırkçılığa karşı söylediği sözler, bugün yeniden alevlenen  mezhep kavgaları ile yanan Ortadoğu için geçmişten bir mesaj niteliğinde. 

Martin Luther King’in ‘Bir hayalim var’  konuşmasının 50. yıldönümü münasebeti ile ABD Dışişleri Bakanlığı tüm resmi temsilciliklerinde törenler düzenleyecek. 

ABD Kudüs temsilciliği, King’in onuruna yapılacak anma töreni  ile ilgili olarak yaptığı resmi açıklamada şu ifadelere yer

verdi:

“Dr King 50 yıl evvel 28 Ağustos 1963’te Washington’da 250.000 Afrika kökenli siyahi Amerikan vatandaşı ile yürümüş ve zencilere karşı yapılan ırkçılığı protesto etmişti.

Bugün Ortadoğu için  King’in 50 yıl evvel tarihe geçen konuşmasında söylediği barış sözlerinden daha anlamlı bir barış çağrısı olamaz. 

Suriye ve Mısır’da yaşananlardan sonra King’in ‘Bir hayalim var’ konuşmasında bahsettiği; ırkı, rengi, dili, mezhebi farklı insanların kardeşçe yaşadığı  bir dünya hayali bugün Ortadoğu için bir amaç olmalı.” 

28 Ağustos’ta Kudüs Amerikan Kültür Derneği’nde yapılacak faaliyette, İsrailli Lab Ensemble grubu tören için özel olarak bestelediği parçaları King’in konuşmalarından alınan pasajlar eşliğinde seslendirecek.