Kırmızı çizgi geçildi

Obama yönetimi, tahminen 1300 kişinin Suriye’de kimyasal silah saldırısı sonucu ölmesinden sonra, BM’den bağımsız araştırmasına devam ediyor.

Dünya
25 Ağustos 2013 Pazar

Başkan Barack Obama, Amerikan Ordusu’nun yüksek rütbeli subaylarını ve ulusal güvenlik danışmanlarını bir araya toplayarak konu hakkında bir toplantı yaptı.

Washington’a yakın kaynakların bildirdiğine göre, Başkan Amerikan Ordusu’na muhtemel bir askeri müdahalenin planlarının yapılması için emir verdi.

Obama yönetimi şimdiye kadar Suriye’ye askeri müdahale konusunda çekimser idi, ancak aralarında çocukların da olduğu yaklaşık 1300 kişinin kimyasal olduğu tahmin edilen bir saldırı ile katledilmesi Başkan’ın üzerinde büyük bir baskı yaratıyor.

Başkan Barack Obama yaklaşık bir yıl evvel yaptığı bir konuşmada, Suriye’de kimyasal silah kullanılması durumunda kırmızı  çizginin geçileceğini ve oyunun kurallarını değişeceği ifadesini kullanmıştı.

 Öte yandan ismini vermekten kaçınan yüksek rütbeli bir ABD subayı, Reuters Ajansı’na, Amerikan Deniz Kuvvetleri’nin bölgedeki varlığını arttırdığını söyledi.

Subayın belirttiğine göre bölgede bulunan üç ABD destroyerine ek olarak dördüncü bir destroyer Suriye kıyılarına doğru yola çıktı.

Pentagon’a yakın kaynaklar, eğer başkan askeri müdahale emri verirse, bunun büyük bir ihtimalle denizden karaya atılacak Tomahawk cruise füzesi ile yapılacağını iddia ediyorlar.