Mısır´da ordu yanlıları İsrail ile barışın iptalini istedi

Mısır’da Mursi’nin devrilmesine giden süreçte önemli rol oynayan Temerrüt Hareketi Mısır’ın İsrail ile anlaşmasını iptal etmesi ve ve ABD’den gelen yardımları reddetmesi için çağrı yaptı

Dünya
21 Ağustos 2013 Çarşamba

Mısır’daki önde gelen muhalif gruplardan Temerrüt Hareketi, İsrail ile 1979’da yapılan barış anlaşmasının iptali ve ABD’den gelen askeri ve ekonomik yardımların reddedilmesi için çağrıda bulundu. Grubun internet ortamında hazırladığı dilekçe 300 bin kişi tarafından imzalandı.

Temerrüt  Hareketi,  Mısır’ın devrik Cumhurbaşkanı  Mursi’yi istifaya zorlamak için gösteri yapmak için kurulmuş, Mursi’nin Mısır Ordusu tarafından devrilmesine yol açan sokak gösterilerinde başrol oynamıştı.

Temerrüt tarafından hazırlanan dilekçede  ABD’nin Mısırın içişlerine sürekli olarak müdahale ettiği iddia edilirken, Mısır rejiminden iki konuyla ilgili referanduma gidilmesi yönünde talepte bulunuyor. Referandumda oylamaya sunulması istenen konulardan biri İsrail ile Mısır arasındaki barış anlaşmasının iptali, diğeri de ABD’den gelen  yardımların reddedilmesi olarak belirtiliyor.

Grup İsrail ile olan barış anlaşmasının ve bu anlaşmadan dolayı Sina Yarımadası’nda bulunan barış gücü unsurlarının bu bölgedeki terörist gruplara müdahale etkinliğini azalttığını da iddia etti.

ABD Başkanı Barack Obama’nın geçtiğimiz Perşembe Mısır hakkında söyledikleri de grubun çağrısına katılımı arttırdı. Obama Mısır’daki şiddeti kınarken ABD ile Mısır arasında gelecek ay yapılacak askeri tatbikatın iptal edildiğini duyurdu. Obama bunun yanı sıra Mısırlıların olan bitenden ABD ve Batı dünyasını suçlamayı tercih ettiğini, hem Mursi taraftarlarının hem de hem yeni askeri rejim taraftarlarının ABD’yi suçladığını belirtti.