Mısır kaynıyor

Eski lider Mübarek’in devrilmesi ile demokrasi yolunda ilk adımı atan Mısır, iki yıl sonra iç savaşın eşiğinde. Son yılların en kanlı haftasını geride bırakan Mısır’da binden fazla insanın hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Dünya 0 yorum
21 Ağustos 2013 Çarşamba

KANLI HAFTA

  Mursi yönetiminin askeri müdahale ile indirilmesinden sonra her geçen gün belirsizliğe doğru giden Mısır, tarihinin en kanlı haftalarından birini yaşadı. Başta Kahire olmak üzere farklı şehirlerde Müslüman Kardeşler taraftarları ile ordunun karşı karşıya geldiği olaylarda can kaybı yaşandı. Binlerce kişi güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı.

ABD YARDIMLARI KESTİ

  Askeri müdahalenin ardından olaylara tarafsız kalmaya çalışan batı dünyası, Mısır’da şiddetin artması üzerine tepki göstermeye başladı. Avrupa Birliği üye ülkeleri birliği, gelişmelerle ilgili olarak önlem almaya çağırırken, ABD’nin Mısır’a yaptığı maddi yardımları geçici bir süreliğine durdurduğu iddia edildi.

İSRAİL: İSVİÇRE GİBİ TARAFSIZIZ

  İsrailli bakan Yuval Steinitz, bir İsrail gazetesiyle yaptığı söyleşide, Mısır konusunda tamamen tarafsız olduklarını belirterek, “Ortadoğu çok fırtınalı, ancak biz bu fırtınanın ortasında İsviçre gibiyiz,” dedi. Steinitz, İsrail’in batı dünyasında Mısır ordusuna destek için lobi çalışmaları yaptığı iddialarını da reddetti.

 Diğer taraftan İsrailli bir yetkili ise Mısır’ın şu anki en önemli sorununun demokrasiden çok ülkedeki dağılmanın engellenmesi olduğunu vurguladı. Özellikle bu durumun Mısır’ın komşuları tarafından iyi anlaşılması gerektiğini savunan yetkili Mısır’ı kaosa sürüklenmekten alıkoyabilecek tek gücün şu anda ordu olduğunu belirterek, ordunun dağılması halinde ülkenin yeni bir Suriye’ye dönüşeceğini belirtti. 

BAŞBAKAN ERDOĞAN: “OLAYLARIN ARKASINDA İSRAİL VAR”

  Mısır’da yaşanan gelişmelerin ardında İsrail’in olduğunu iddia eden Başbakan Erdoğan, “Elimizde belgesi var, 2011 seçimleri öncesinde Fransa’da yapılan bir oturumda Adalet Bakanı ile bir entelektüel konuşuyor. O da Yahudi. ‘Mısır’da Müslüman Kardeşler seçimi kazansa da onlar kazanamayacaktır. Çünkü demokrasi sandık değildir’ diyor” ifadelerini kullandı. Başbakan’ın bu sözleri üzerine İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yigal Palmor, AP’nin konuyla ilgili sorusuna “Bu, üzerine yorum yapmaya değmeyecek o açıklamalardan biri”  yanıtını verdi.

 

Tzipi Livni ve Bernard Henri-Levy 

  Başbakan’ın kaynak gösterdiği konuşma Fransız düşünür Bernard Henri-Levy ile şu anki İsrail Adalet Bakanı Tzipi Livni’nin birlikte katıldığı bir 2011 yılındaki bir oturumdan.  Oturumda Levy “Mısır’da Müslüman Kardeşler seçimi kazanırsa onların iktidara gelmemesi için orduyu mu teşvik edersin” sorusuna “Demokrasi sadece seçim değildir, demokrasi değerlerdir. Evet, onların iktidara gelmesinin önlenmesi için teşvik ederdim,” yanıtını veriyor.

 

1 Yorum