ABD Mısır’a askeri yardımı askıya aldı

ABD Mısır’da son günlerde meydana gelen şiddet olaylarında yüzlerce kişinin ölmesi üzerine Mısır’a yaptığı askeri yardımı geçici olarak durdurdu.

Dünya
20 Ağustos 2013 Salı

ABD Senatosu Dış İlişkiler  Komitesi Başkanı Senatör Patrick Joseph Leahy, Daily Beast  haber sitesine yaptığı açıklamada, hükümetin Kahire ile olan ilişkileri yeniden ayrıntılı olarak görüşeceğini, dolayısı ile ikinci bir karara kadar Mısır’a yapılan askeri yardımın askıya alındığını belirtti. 

ABD yasalarına göre, Washington’dan askeri ve mali yardım  alan bir ülkeye yapılan yardım, ülkedeki demokratik sistemin herhangi bir şekilde ortadan kalkması durumunda iptal ediliyor. 

İsmi gizli tutulan  iki hükümet yetkilisinin Daily Beast’e yaptığı açıklamaya göre, hükümetin avukatları yürürlükte olan ABD yasalarını detaylı olarak inceledikten sonra geçici bir çözüm buldular.

Hükümet yetkililerinin geçici çözüm ile ilgili açıklamaları şöyle: 

“Şu an için kanuna uyarak yardımı durduracağız, ancak ABD resmi olarak Mısır’daki askeri müdahaleyi ‘İhtilal’ olarak nitelendirmeyecek. Kanun yardımı durdurmayı şart koşmak ile birlikte, ABD hükümetinin kamuoyuna herhangi bir açıklama yapması konusunda bir zorunluluk getirmiyor.

Açıklama yapmamak bize bir esneklik sağlayacak, böylelikle hükümet Mısır’a yardımı durdurma kararını ülke normalleştiğinde kolaylıkla iptal ederek, yardıma devam edebilir.”