Dünya Gazze’yi unuttu ama İsrail unutmadı

Batı Şeria’da yaşayan ve İsrail’in Jerusalem Post gazetesinde yazıları yayınlanan Filistinli gazeteci Khaled Abu Toameh kaleme aldığı bir köşe yazısında dünyanın Gazze’yi unuttuğunu, Mısır ordusunun Refah Mısır-Gazze sınırını olaylar nedeni ile kapattığından beri bölgenin bir hapishaneye dönüştüğünü iddia etti.

Dünya
16 Ağustos 2013 Cuma

Gazeteci yazısında Refah kapısının kapalı olmasına rağmen İsrail’in Eretz kapısından bir haftada 500 TIR dolusu malzeme ve 86 ton sıvılaştırılmış mutfak gazının Gazze’ye sevk edildiğini  belirtiyor. 

Khaled dünya medyasını ve Arap ülkelerini eleştirdiği yazısında; İsrail’in Gazze ablukası sırasında dünyayı ayağa kaldıranlar, filolarla ablukayı delmek isteyenler şimdi aynı şeyi Mısır yaparken neredeler diye soruyor. 

Filistinli gazeteci sözlerine şöyle devam ediyor: 

“Eylemciler Filistinlilerin dertlerinden çok İsrail aleyhtarı ajandaları ile meşguller.

Hamas en nihayetinde İsraillilerin değil ama Mısırlıların Gazze Şeridi’ni bir hapishaneye çevirdiğini kabul etti.

Hamas kontrolündeki Gazze’nin dışişleri yetkilisi Gazi Hamad, Mısır’ın  Refah kapısını kapatarak 30 Haziran'dan beri Gazze'yi büyük bir hapishaneye çevirdiğini söylüyor.

 Hamad, söz konusu tarihten beri Refah  sınır kapısından geçiş yapanların günde 1200'lerden 200'lere düştüğünü ifade etti. 

 Ancak bu haberler, içinde İsrail olmadığı için Batı medyasında pek yer bulmuyor, dahası, Refah kapısı 8 Ağustos’ta başlayan Ramazan Bayramı boyunca kapalı kaldı.

Yakın zamana kadar Gazze Şeridi'nin büyük bir hapishaneye çevrilmiş olması nedense sadece İsrail müdahil olduğu zaman uluslararası insan hakları örgütlerinin  dikkatini çekiyor.

Aynı suçlamaların Mısır'a yöneltildiği bugün ise,   ABD, Kanada, Avustralya üniversitelerinde faaliyet gösteren Filistin taraftarı gruplar bakışlarını başka yöne çevirmeyi tercih ediyorlar.

Gazze Şeridi sakinleri soruyor: "Hamas ve Filistinlilerle dayanışma heyetlerine ne oldu? Basın, insan hakları eylemcileri nerede?"

 

Ocak-haziran ayları arasında Gazze'yi 180 heyet ziyaret etmişken bu sayı temmuz ayında 2'ye düştü!

Eylemciler, Mısır'ın aldığı güvenlik tedbirleri yüzünden Gazze'ye giremiyorlar. 

Sorulması gereken soru şu; Bu eylemciler Mısır ablukasını kırmak için neden filolar ve yardım konvoyları düzenlemiyorlar? 

Filistin taraftarı gruplar  neden sınırın Mısır tarafında ‘Büyük hapishane’ sakinleriyle dayanışma eylemleri yapmazlar?

Cevap çok açık: Eylemcilerin temel amacı öncelikle İsrail'i tenkit etmek ve Filistinlilerin çektiklerinin tek sorumlusu gibi göstermek.

Bu kişiler enerjilerinin çoğunu Filistinliler için iyi bir şeyler yapmaktan çok İsrail aleyhtarı propaganda yapmaya harcıyorlar.

Filistin taraftarı eylemciler Mısır emniyet güçleriyle çatışmanın çılgınlık olacağını biliyorlar. Gazze destekçisi yabancı eylemciler  Mısır tarafında yapmaya teşebbüs etikleri son barışçı protestoda polis müdahalesine  maruz kaldılar ve  anında sınır dışı edildiler.

Uluslararası medyanın Gazze'deki mevcut krizi ele alış şekli sorunlu.

Mısırlılar Gazze'ye girişleri sınırlarken, İsrail sınırındaki Erez kapısından düzinelerce mal ve inşaat malzemesi yüklü kamyon Gazze'ye giriş yapıyor. Sadece bir hafta zarfında (1 Ağustos'tan itibaren) İsrail'in Erez sınır kapısından Gazze'ye 500 TIR dolusu mal ve 86 ton mutfak gazı Gazze sakinlerine ulaştırıldı.

Temmuz'un son haftasında İsrail'den Gazze'ye 1378 TIR'la 37.306 ton malzeme girdi, 2203 kişi Erez sınır kapısından geçti.

Ocak-temmuz 2013 ayları zarfında 34.000 TIR'la 950.000 ton malzeme İsrail'den Gazze'ye giriş yaptı. 

Arapların çoğunluğu gibi Mısırlılar da Filistinlilerle ilgilenmiyorlar.

Arap dünyası Filistinlilerin sadece İsrail'in sorunu olmasını istiyor."