İsrail tarafsızlığını koruyor

Beyrut’ta Şii Hizbullah örgütüne karşı kimin tarafından atıldığı belli olmayan bombalar patlar, Mısır sokakları 638 kişinin ölümüne yol açan kanlı çatışmalara sahne olurken İsrail tarafsızlığını korumaya devam ediyor.

Dünya
16 Ağustos 2013 Cuma

Arap dünyası, tarihinde hiç olmadığı kadar içine düştüğü bu hesaplaşmayı yaşarken, dünya kamuoyu bu değişikliğin İsrail-Arap barışına etkisinin ne olacağını merak ediyor.   

Yedioth Aharonot gazetesinin ismini vermekten kaçındığı yüksek rütbeli bir İsrailli subayın açıklamalarına dayanarak verdiği haberinde İsrail’in ne Kahire’de ne de Beyrut’ta herhangi bir tarafı desteklemesinin söz konusu olmadığını yazdı. 

Gazetenin haberinde İsrailli subay şöyle konuştu: “Mısır’da şiddetin durması ve tarafların bir anlaşmaya vararak barış yapması kesinlikle İsrail’in çıkarınadır; olanlar üzücüdür ancak ülkenin içişleri olduğundan taraf olmamız uygun değildir.

Ancak İsrail Ordusu ülkesinin güvenliğini tehlikeye düşürecek her tür senaryoyu analiz etmekte ve yakından takip etmektedir. "

Yedioth’un Ortadoğu analistlerinden Ron Ben Yishai da yazılarında, İsrail’in komşularında meydana gelen  iç çatışmaların bir an evvel anlaşma ile sonuçlanmasının İsrail’in çıkarına olacağını belirtiyor.