Sina’da hava ısındı

Geçtiğimiz hafta Sina Yarımadası’nda İsrail’e saldırı yapmaya hazırlanan El Kaide militanlarının vurulması sonrasında bu operasyonu kimin yaptığı netleşmezken bu durum İsrail-Mısır arasındaki hassas dengeleri de ortaya koydu.

Dünya
15 Ağustos 2013 Perşembe

Geçtiğimiz cuma, Mısır’daki Sina Yarımadası’ndan İsrail’e roket atmaya hazırlanan dört gerilla hava saldırısı ile öldürüldü.

El Kaide hava saldırısının İsrail tarafından yapıldığı iddia ederken, İsrail Mısır’ın toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını, Mısır topraklarına bir saldırı düzenlemediklerini belirterek bu iddiayı yalanladı.

Mısır Ordusu da İsrail’in bu saldırıda hiçbir rolü olmadığını belirtti. Mısır Ordu Sözcüsü giderek kontrolden çıkan Sina Yarımadası’ndaki El Kaide militanlarına karşı yapılan operasyonda Mısır helikopteri kullanıldığını bildirdi.

Fakat konunun uzmanları bu tür bir operasyonda mutlaka İsrail ile Mısır arasında bir işbirliği olması gerektiğini savundular. Bu tür bir saldırının ya İsrail tarafından Mısır’ın izniyle ya da İsrail’in verdiği bilgiyi kullanarak Mısır Ordusu tarafından yapılabileceği iddia edildi. Nitekim her iki ülke bir süredir Mısır-Gazze sınırındaki durumu kontrol altında tutmak için işbirliği yapıyordu. Geçen sene de başka bir militan 16 Mısır sınır kontrol polisini öldürmüş, zırhlı arabalarına el koyarak İsrail sınırından geçmeye kalkışmış, olay İsrail Hava Kuvvetleri’nin söz konusu aracı bombalayarak durdurması ile sona ermişti. 

Aynı kaynaklar 1979 yılındaki Mısır-İsrail anlaşmasına göre  silahtan arındırılmış bölge olması gereken Sina’da, Mısır ve İsrail’in helikopterlerini hazır tuttuğunu belirtti. Analist Robert Hawson, İsrail’in bölgede çıplak gözle görmenin hemen hemen imkânsız olduğu yükseklikte insansız hava aracı uçurduğunu, bu araçların da bölgeye saldırı yapabileceğini belirtti.  Mısır Ordusu’nun İsrail ile işbirliği olmadığı konusundaki açıklamasının nedeni ile ilgili olarak da Mursi’nin devrilmesi sonrasında iç problemlerle uğraşan Mısır Ordusu’nun İsrail ile işbirliği yapıyor gözükerek ülke içinde puan kaybetmemek olduğu yorumu yapıldı.

Öte yandan İsrail Ordusundan emekli general ve ulusal güvenlik danışmanlığı yapan Giora Eiland ise Mısır ve İsrail arasında bu tür gerçek zamanlı işbirliği olmasının mümkün olmadığını, İsrail’in tek taraflı saldırı konusunda da Mısır’ın sınır bütünlüğünü ihlal etmede çekinceli davranacağını söyledi.

Eilat’ta Demir Kubbe’ye saldırı

Sina Yarımadası’nda dört militanın ölmesiyle sonuçlanan operasyondan birkaç gün sonra bölgeden İsrail’e roket saldırısı gerçekleşti. ‘Mücahit Şura Konseyi-Mescidi Aksa’nın Koruyucuları’ örgütü, Eilat kentine düzenlenen saldırıyı üstlenirken saldırının, dört üyesinin öldürülmesine cevap niteliğinde olduğunu söyledi.  Salı sabaha karşı gerçekleşen saldırıda üç roket atıldı. Saldırının ardından kentte uyarı sirenleri çaldı. İsrail’de yayın yapan Kanal 2 televizyonu, İsrail’in “Demir Kubbe” savunma sisteminin saldırıya uğradığını bildirdi.

İsrail Ordusu da Eilat’a atılan bir roketin Demir Kubbe güvenlik sistemi tarafından vurulduğunu açıkladı.

Roketlerin yerleşim alanlarının dışına düşmesi nedeniyle olayda ölen ya da yaralanan olmadığı belirtildi.