Çin’den göçmen Yahudilerine madalya

Nazilerden kaçıp Çin’e sığınan 20 bin Yahudi’nin geçici barınma mekânı olan ve Shanghai Gettosu (veya Hongkew Ghetto) olarak anılan bölgeye yerleşimlerinin 70. yılı anısına, sınırlı miktarda gümüş ve altın madalyalar basıldı.

Kültür
14 Ağustos 2013 Çarşamba

 

İkinci Dünya Savaşı yıllarında Nazilerden kaçan 20 bin Yahudi Shanghai Gettosu’nda barınmayı, böylelikle hayatta kalmayı başardı. Bu ülkeye Yahudi yerleşiminin 70. yılı anısına Çin ilk kez Yahudilikle ilgili madalyalar yayınladı. Madalyaların tasarımı Çin’in, 1930’lardan itibaren Avrupa’dan kaçan Yahudilere güvenli bir barınak oluşturmak için gösterdiği insani çabayı simgelemekte.

Yüzde 99,9 oranında saf altın ve saf gümüş madalyalar sınırlı sayıda üretildi. Madalyalar

 2008 Pekin Olimpiyat madalyalarının yaratıcısı Çinli tarafından tasarlandı. Madalyanın bir yüzünde Çinli bir hanım elinde oyuncak bir panda olan kız çocuğuna şemsiye tutmakta. Kız çocuğu ‘Sara’ genç Yahudi göçmenini, tuttuğu panda Çin’i, şemsiye tutan kadın göçmenlere gösterilen ilgi ve şefkati simgelemekte. Kız çocuğunun sol tarafında Yahudilerin evlerinin kapılarına astıkları ‘mezuza’ görülüyor. Çinli kadının arkasındaki kapının üzerindeki 1943 sayısı, Çin’in Yahudi göçmenlere kapılarını açtığı tarihin bir göstergesi. Diğer yüzünde ise limana giren Conte Biancamano (Avrupa’dan göçmen taşıyan gemilerden biri) gemisi resmedilmiş. Yahudi göçünün 70. yılını anımsatmak üzere gökte kuşlar 70 rakamını oluşturacak şekilde uçuyorlar.

Madalya ile birlikte sunulan küçük bir parşömende Nanjing Üniversitesi Yahudilik Eğitimi Enstitüsü profesörü Xu Xin’in kullanılmış sembolizma konusundaki açıklamalarını içermekte. Madalya ile parşömenin cam kapaklı bir kutuda sunulması, 1938’de Yahudi ev, işyeri ve sinagoglarının Naziler tarafından yakılıp yıkıldığı Kristallnacht’ı (Kristal Gece) simgelemekte