İsrail’de elektrikli otobüs yollarda

İsrail’in şebeke cereyanı ile şarj edilen ilk elektrikli otobüsü Tel Aviv’de yolcu taşımaya başladı

Dünya
14 Ağustos 2013 Çarşamba

İsrail’in en büyük otobüs şirketlerinden biri olan Dan, Tel Aviv’de ilk elektrikli otobüsü hizmete soktu. Salı sabahından itibaren Dan’ın 5 numaralı otobüs hattını kullananlar artık çok daha sessiz ve temiz bir otobüsle  karşılaştılar. Bu hattın yolcuları  ülkenin tamamen elektrikle çalışan ilk otobüsüne bindiler.

Bu turuncu otobüs Çinli BYD şirketi tarafından üretilip Clal Motors aracılığıyla İsrail’e ithal edildi.  Şehirde yaygın olarak kullanılan otobüslere göre daha alçak olan bu otobüs 12 metre uzunluğunda ve yaklaşık 250 millik yol kullanım kapasitesine sahip.

Otobüsün bu şekilde uzun ömürlü oluşu şehir otobüslerinin bir günlük gidiş-gelişlerini hiç şarj olmadan tamamlamasını sağlıyor.  Park yerlerinde sadece 4-5 saatte şarj olan otobüsün pili tam olarak dolmuş olabiliyor.

Pazartesi günü Tel Aviv’deki açılış töreninde konuşan otobüs şirketi Dan’ın Başkanı Michael Nagar ve CEO’su Shmuel Rafaeli, “Toplu taşımada bugün yeni bir dönem başlıyor. Elektrikli otobüsle sunulan sessiz ve konforlu deneyim, yolculuk deneyiminde bir devrim yaratmıştır ve biz bu deneyimi genişleterek İsrail’deki tüm Dan yolcularına sunmayı amaçlıyoruz,” dedi.

Dan gelecek beş sene içinde 400 milyon şekel harcayarak filosunu  yüzde 25 arttırmayı hedefliyor. Şirkete göre, elektrikli otobüslerin giderleri, bugün İsrail’de en çok kullanılan dizel otobüs giderlerinden yüzde 25 daha aza mal oluyor.   Dan halihazırda Tel Aviv’de 1300 otobüs ve yüzlerce minibüs işletiyor.  BYD dünyanın en büyük pil üreticisi olup son yıllarda elektrikli araba ve otobüsler üretmeye başladı.  BYD’nin elektrikli otobüsleri Çin’in bazı şehirlerinde 2010’da hizmete başladı ve sefere başlamış ilk otobüs şimdiye kadar 11 milyon kilometre yol yaptı.