Baş haham babaların, baş haham oğulları

24 Temmuz’da gerçekleşen seçimle İsrail’deki baş hahamlık görevlerine, geçmişte bu görevde bulunmuş Sefarad ve Aşkenaz baş hahamlarının oğulları getirildi.

Kültür
14 Ağustos 2013 Çarşamba

Modiin kentinin baş hahamı 47 yaşındaki Rabbi David Lau Aşkenaz toplumunun; bir yeşivanın başkanlığını yapmakta olan ve Yahudi hukuku üzerine 40 kitabın yazarı 61 yaşındaki Rabbi Yitzhak Yosef, Sefarad toplumun baş hahamları oldular.

Yeni seçilen baş hahamların her ikisinin babaları geçmişte bu makamda bulunmuş kişiler: Rabbi David Lau’nun şimdi Tel Aviv baş hahamı olan babası Yisrael Meir Lau 1993 ile 2003 yılları arasında Aşkenaz baş hahamı olarak görev yaptı. Rabbi Yitzhak Yosef’in 92 yaşındaki ve günümüzde Şas Partisi’nin çok güçlü ruhani lideri pozisyonundaki babası Rabbi Ovadya Yosef, 1973 ile 1983 yılları arasında Sefarad baş hahamı görevinde bulundu.

10 yıllık bir görev süresi için seçilen Rabbi David Lau ve Rabbi Yitzhak Yosef, İsrail’deki altı milyon Yahudi’nin evlilik, boşanma gibi sosyal konumlarını düzenleyen, koşer gıda (helal) denetimi ve Yahudiliğe geçme başvurularını çözümleyen baş hahamlık kurumunu yönetecek.

Sefarad ve Aşkenaz baş hahamları yine her zaman olduğu gibi aşırı Ortodoks kesimin temsilcilerinden seçildi. Liberal Ortodoks grup Tzohar’ın temsilcisi  David Stav’ın oyları, Aşkenaz baş hahamlığı seçiminde rakibi David Lau’nun gerisinde kaldı.

Aşkenaz baş hahamı seçilen David Lau, internet aracılığı ile eğitim veren ve gelen sorulara yanıt veren ilk din adamı oldu. Düzenli olarak radyo programlarına çıktı, Yahudi hukuku konusunda konuşmalar yaptı. Büyükbabası Rabbi Yitzchak Yedidya Frankel anısına bir kitap, 2008’de de ‘Maskil Le David’ başlıklı, soy bilim, din değiştirme, askeri hukuk gibi  konulara yoğunlaşan kitabını yayınladı.

‘Hazon Ovadya’ yeşivasının başkanlığını yapan Sefarad yeni baş hahamı Yitzhak Yosef’in Yahudi kanunları konusunda yazdığı ‘Yalkut Yosef’ adlı bir dizi kitabı birçok ödül kazandı.