70 Pencere @ Büyükada

Bulunduğumuz yerde mi, düşüncelerimizin olduğu yerde miyiz?

Toplum
14 Ağustos 2013 Çarşamba

iZABELLA KANDİYOTİ

70 Pencere konferanslarının, 4 Ağustos Pazar gecesinin konuğu, Yeniköy Tiferet İsrael Sinagogu Rav Akaali Rav İzak Peres’di. Büyükada Hesed LeAvraam Sinagogu’nda yapılan ve düşünce gücünün öneminin vurgulandığı konuşma, Aşkenaz Sinagogu Rav Akaali Rav Mendy Chitrik, Talmud Tora Başkanı Yusuf Kohen ve eş başkanı Yusuf Andiç’in de aralarında bulunduğu katılımcı kitlesi ile gerçekleşti.

 

Düşüncelerimizin hayatımızdaki öneminin anlatıldığı konuşmasında Rav Peres, bu gücün sadece insana mahsus olduğunu ve bu özelliği ile insanın diğer canlılardan ayrıldığını, unutmanın aslında Tanrı’nın bir lütfu olduğunu ve unutmak istemediğimiz, yeni edineceğimiz bilgilerin de bilincimize verdiğimiz “İlelebet hatırla” komutuyla asla unutulmayacağını dile getirdi. Anlattığı anektodlar ve verdiği yaşanmış örneklerle,  konunun daha net anlaşılmasını sağlayan Rav Peres; gerçekte bulunduğumuz yerde değil, düşüncelerimizin bizi götürdüğü yerde olduğumuzu, konuşmalarımız ve ağzımızdan çıkardığımız kelimelerle de Tanrı huzurunda edineceğimiz seviyeyi belirlediğimizi ifade etti.

Rav Peres şöyle devam etti: “İnsanoğlu hayatının her döneminde birçok olaya maruz kalır. Mesela; Holokost sonrasında hayatta kalmış bir insan, ilerki yaşamında katılmış olduğu bir davette örneğin bir barmitsva, berit veya düğünde, davet sahibi veya diğer katılanlarla aynı ortamdadır. Ama onlarla aynı anda yemek yediği zaman, onların neşesine ortak olduğu zaman gerçek anlamda orda mıdır? Bedensel olarak orada, ama düşünceleriyle hala eski kötü yaşanmışlıklardaysa, o zaman aslında o masanın başında değildir,  dalıp gittiği zaman gözünün önüne soykırımda onun etrafında öldürülenler geldiği zaman zihninde o anları tekrar tekrar yaşamaktadır. İnsan aslında düşüncelerinin olduğu yerdedir, fiziken bulunduğu yerde değil.”

Rav Peres daha sonra düşünmenin ve yoğun olarak konsantre olmanın önemini vurguladı: “Her düşündüğümüzde yukarılarda başka bir sistemi harekete geçiririz. Öğretilerimizi tekrar ederek sadece aktarmış oluruz. Büyük rabilerin bilgili olması, sadece her gün ve çok okumalarından değil, okuduklarına kafa yormalarındandır. Büyük rabiler Tora’daki bir-iki kelime için bile haftalarca aylarca üzerinde düşünüp zaman harcarlardı. Birçok şeyi otomatiğe bağlıyoruz.  Vakit yok diye hızlıca okuyup tamamlamak mı, yoksa okuduklarımıza konsantre olup, okuyabildiğimiz kadar okumak mı daha iyi? Rabilerin buna cevabı; ‘az söyle, bilerek söyle’ şeklindedir.”

Rav Peres daha sonra mutluluk konusuna da değindi: “İnsanın hayatını uzatan en önemli nokta; simha yani mutluluktur.  Yaratılan olarak, eğer yaptığını mümkün olduğu kadar üzerine yoğunlaşarak yapabilir, ondan keyif alabilirsen, bu keyif sana mutluluk verecek bu mutluluk da ömrünü uzatacaktır.

Mutluluk insanın bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Her türlü rahatsızlıkta ümitsizliğe kapılmayanlar, diğer hasta olanlara oranla daha iyi sonuç alacaklardır. Mişne’de Şlomo Ameleh der ki; ‘İnsanoğlu eğer mutluysa, Tanrı huzurunda yaptıklarından gururluysa; yaptığı herşey de daha bereketli olur, yaptığını daha üretken ve keyifle yapar. Tersinde ise sermayeden yer.’

Günümüzdeki istatistikler gösteriyor ki; en yaygın olan rahatsızlıklar psikolojik olanlardır. Bunu önlemek için bilinmesi gereken üç yol vardır;

1- Her insanın bilmesi lazımdır ki; Tanrı dünyayı yarattı. Eğer doğduysak ve nefes alıyorsak, Tanrı istediği içindir.

2- Tanrı; “Siz benim çocuklarımsınız, sizi seviyorum.” der.

3- Tanrı; sevdiği insanı, onu doğru yola çekebilmek için uyarır.”

 Daha sonra dinleyicilerden gelen soruları yanıtlayan Rav Peres, konuşmasının sonunda bu geceyi hazırladıkları için 70 Pencere Ekibi’ne ve tüm katılımcılara teşekkürlerini sundu.

70 Pencere@Büyükada faaliyetleri; 15 Ağustos Perşembe akşamı R.Shuey Biston: ‘Çocuklarınıza verecek üç berahanız olsa, hangilerini seçerdiniz?’; 18 Ağustos Pazar akşamı R.Naftali Haleva- ‘Yahudiliğin yedi harikası ve Yahudilerin ölümsüz olmasının sırrı’; 25 Ağustos Pazar akşamı Chaya Chitrik: “Tanrı neden kadını yarattı. Ya yaratmasaydı?” konuşmalarıyla devam edecek.