Büyükada sokaklarına taşan dostluk iftarı

Büyükada Hesed Le Avraam Sinagogu Yönetim Kurulu tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen iftar yemeği, ilk defa sokakta kurulan masalarda 5 Ağustos Pazartesi akşamı gerçekleşti. Din, dil, cinsiyet, mülki ve yerel yönetimi, yazlıkçısı, kışlıkçısı, esnafı gözetmeksizin düzenlenen iftar yemeğine yaklaşık 200 kişi katıldı.

Ester BÜYÜKABOLAFYA Toplum
14 Ağustos 2013 Çarşamba

5 Ağustos akşamı Büyükada Hesed Le Avraam Sinagogu’nda gerçekleşen iftar yemeğine Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu ve eşi Hatice Farsakoğlu, geçmiş dönem Adalar Belediye Başkanı Coşkun Özden ve Can Esen, geçmiş dönem Turizm Bakanı Abdülkadir Ateş, Adalar İlçe Emniyet Müdürü Efkan Korkmaz ve mensupları, Adalar Cumhuriyet Savcısı, Adalar Müftüsü Yardımcısı, kurum, dernek, cemaat, Adanın kulüp başkanları ve müdürleri, parti temsilcileri, basın mensupları ve ada esnafı katıldı.

İftarda ayrıca Hahambaşı Rav İsak Haleva, Türk Musevi  Cemaati Başkan İshak İbrahimzadeh, Başkan vekili Josef Nasi, Bet-Din üyelerinden Rav Moşe Benveniste, sinagog vakfı yönetim kurulu üyeleri de hazır bulundular.

Büyükada Hamidiye Camii Müftüsü Yusuf Tekin’in okuduğu Ramazan iftar duasından sonra yemeğe geçildi.

Günün sunuculuğunu Büyükada Hesed Le Avraam Sinagogu Vakfı Başkan Vekili Rafael Habib üstlendi.

Rafael Habib konuşmasına “Sizler biraz önce inançlarınız gereği tutmuş olduğunuz orucunuzu açmak için iftarı gerçekleştirdiniz. Allah orucunuzu ve kalbinizdeki duaları mübarek kılsın. Oruç ve iftar ibadetleriniz yaradanımız nezdinde kabul görsün.” sözleri ile başladı. “Bugün burada değişik dinlere ve inançlara bağlı Büyükadalılar olarak iftar ifa eden kardeşlerimizi bu mütevazı soframıza konuk etmekten, onlarla lokmamızı paylaşmaktan onur duyuyoruz.” diyen Habib, katılımlarından dolayı herkese teşekkür etti. Rafael Habib “Yarın gece yarısı itibarı ile İbrani takvimine göre yeni bir aya Elul ayına, aynı zamanda mübarek Ramazan ayının son günü ve Ramazan Bayramı’nın birinci günü Şevval ayına gireceğiz. Bu seneki geleneksel iftar yemeğimizin böyle bir tarihe denk gelmesinin tesadüf olmadığını düşünüyorum.”dedi. Bu ayın yaradılışın ayı (Elul)  olduğuna değinen Habib Ramazan ayı ile Elul ayının ortak noktasının, bireylerin geriye bakıp yaptıkları hataları görüp, pişmanlıklarını itiraf etme imkânı vermesinin olduğuna değindi. Habib, katılımcılara arınmış bir ruh, iç huzuru, sevgi ve barış temennisinde bulundu. Habib, sözlerine“Her sene olduğu gibi, bugün burada yarattığımız sevgi ve beraberliğin, ortak değerlerin ülke ve dünyamız barışı için örnek olmasını dileriz.”diyerek son verirken herkesin mübarek Ramazan Bayramı’nı kutladı ve konuşmasını yapmak üzere kürsüye Büyükada Sinagogu Haham Akaali Rav Moşe Benveniste’yi davet etti. Benveniste, “Asırlarca iç içe yaşamış aynı ekmeği, aynı suyu paylaşmış, birlikte yaşamış bizlerin bu vatan. Hepimizin. Bizler bu vatanın evlatlarıyız. Ne güzel birlik içinde yaşamak. Dünyamız hepimize yetecek kadardır. Hepimiz kardeşiz. Müslüman kardeşlerimiz oruç ve ibadetle makbul olsun. Hak edilmiş hak bayramlarınız ülkemizi halkımızı korusun. Barış ve sevgi bir dünya dilerim.” dedi.

Ardından sözü Adalar Müftüsü Vekili Rıfat Cömert aldı. Cömert “İçinde bulunduğumuz Ramazan ayı, birlikte yaşanan dostluk, birlik mesajının açık seçik halidir. Bütün dinlerin kardeşçe yaşadığı İstanbul,  Endülüs’ten zulümden gelen kardeşlere kucak açtı. Rabbim bu bayram da sağlıkla Adalarımızın bu güzelliklerini hiç bozmasın” temennisinde bulundu.

Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu ise toplumun sevgi yumağı olması temennisinde bulunup, iftar yemeği daveti için Büyükada Musevi Cemaatine teşekkür etti.

Konuşma yapmak üzere kürsüye davet edilen Hahambaşı Rav İsak Haleva: “Hz. Davut Peygamber ne iyidir kardeşlik ve beraberlik içinde yaşamak dedi. Aynı güzel tabloyu Hz. Davut Peygamberin torunları olarak gönül birliği ile beraber kutluyoruz,” dedi. Hahambaşı, sözlerine “Hz. Süleyman yakın komşu uzak bir kardeşten çok daha kıymetlidir. Adalarda gönül birliği ile bu güzel ve huzurlu ortamı daima devam etmesi ne güzeldir. Bu güzel manzarayı tüm dünyaya gösterelim” diye devam etti. Son olarak herkesin Ramazan Bayramı’nı kutladı.

İftar yemeğinde “Yaradana Şükür Duası”nı Büyükada Müftüsü Yusuf Tekin ve Hazan Rıfat Romi okudu.

Son olarak Büyükada Hesed Le Avraam Sinagogu Yönetim Kurulu Başkanı Kurtuluş Morhayim yönetim kurulu adına katılımlarından dolayı herkese teşekkür edip, Ramazan Bayramlarını kutladı.