Teröristler 750.000 dolarlık insani yardım malzemesi çaldı

İngiltere’nin Somali’ye gönderdiği insani yardım malzemelerinin 750.000 dolarlık kısmı radikal İslamcı teröristler tarafından çalındı.

Dünya
12 Ağustos 2013 Pazartesi

İngiliz hükümeti geçtiğimiz cumartesi günü yaptığı resmi bir açıklama ile hırsızlığı teyit etti.

Shebab isimli radikal İslami örgüt tarafından yapılan hırsızlık, İngiliz DFID yardım  organizasyonunun 2011- 2012 yılları arasındaki hesaplarının kontrol edilmesi sonucu ortaya çıktı. 

DFID, yardımları Somali’ye nakit olarak gönderiyor, sağlanan bu fon ile DFID’nin Somali temsilcileri ülke içinden ve dışından insani yardım malzemesi alıyor ve halka dağıtmak için depolara istifliyordu.

AFP ajansının haberine göre, Shebab örgütü, DFID  temsilcilerinin haberi olmadan bu depolardaki yardım malzemelerini başka depolara aktardı. 

İngiltere 2012-2013 yılları arasında Somali’ye 80 milyon dolarlık insani yardım yaptı.

İngiliz yetkililer şimdiye kadar sadece son 12 ayın envanterini incelediklerini belirterek, daha eski geçmişe yönelik incelemelerin zarar rakamını büyütebileceğini belirtiyorlar. 

İngiliz Konservatif Partisi’nden parlamento üyesi  Gerald Howarth basına yaptığı açıklamada, Somali’de yapılan yolsuzluğun İngiliz insani  yardımlarının doğru ellere ulaşması konusunda büyük endişeler yarattığını söyledi.