Mısır’da kanlı cumartesi

Dünya
31 Temmuz 2013 Çarşamba

Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Sisi aleyhinde sloganlar atarak, devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin görevine iadesini isteyen göstericilere, güvenlik güçlerince açılan ateş sonucu Kahire 3 Temmuz’dan beri en kanlı gününü yaşadı. Ölü sayısı ile ilgili çelişkili beyanlar gelirken sayının 200’ü bulduğundan korkuluyor. Mursi taraftarları ile askeri otoriteyi destekleyenler arasında çatışmalar her geçen gün büyüyor. Olayların merkezi Adevviye Meydanı’nı boşaltmayacaklarını söyleyen Mursi yanlıları oturma eylemlerinin, bir yıl da sürse Mursi yeniden cumhurbaşkanı olana kadar devam edeceğini söylüyor.

8 Temmuz’da buna benzer bir katliamda Kahire’nin doğusundaki askeri karargâh yakınlarında 51 Müslüman Kardeşler taraftarı ölmüştü.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Mısır geçici hükümetinden iki bakanla yaptığı görüşmede olaydan derin endişe duyduğunu belirterek, “Bu Mısır için dönüm noktasıdır. ABD tüm Mısır liderlerini ülkelerini uçurumun kıyısından kurtarmak için hareket etmeye çağırıyor,” dedi.

Mursi’den haber var

3 Temmuz’da gözaltına alınmasından beri ilk kez Mursi ile ilgili resmi açıklama yapıldı. Mursi, 2011’de Hüsnü Mübarek’in düşürülmesiyle sonuçlanan devrim sırasında, Mısır askeri tesislerine saldıran Hamas’a yardım etmekten sorgulanıyor. Mursi ve diğer Müslüman Kardeşler üyelerinin, Hamas’ın yardımıyla hapisten kaçtıktan sonra Mısır polisine saldırı düzenleyen Filistinlilere yardım ettiği iddia ediliyor.

 

ABD darbe dememekte kararlı

ABD’nin Mısır’a yıllık 1,5 milyar dolar askeri ve ekonomik yardımın devam etmesi yolunu açmak için Obama yönetimi Mısır’da hükümetin devrilmesine ‘darbe’ demeyeceğini açıkladı. Washington bu yardımın durmasını, İsrail’in sınır güvenliği için sürdürülen programları ve Gazze’ye silah kaçakçılığın önlenmesini tehlikeye atacağından dolayı istemiyor. Pentagon bu hafta yaptığı açıklamada Mısır ile ortak askeri tatbikatın planlandığı gibi yıl içinde gerçekleşeceğini açıkladı.

Ordunun Sina temizliği Gazze’yi zorluyor 

Pazar günü Sina’da Mısır güvenlik güçlerinin yarımadayı teröristlerden arındırmak için başlattığı Çöl Fırtınası adlı operasyonda 10 militan öldürüldü, 20 militan ise tutuklandı. Sina’da 500 kadar teröristin yuvalandığı söyleniyor. Operasyona paralel olarak yeni hükümet Gazze ile Refah sınır kapısına bu zamana kadarki en ağır kısıtlamaları getirdi. Kaçakçılık tünellerinin de mühürlendiği ve insan trafiğinin günlük 1,000’den 150’ye indirildiği bölge, milyonlarca dolar ekonomik kayba maruz kalıyor. Gazzelilerin çektiği bu zorluklar Hamas’ın halk arasındaki popülerliğinin azalmasına neden oluyor.  Mısır medyası, Hamas’ı içişlerine karışmakla ve militanlarla işbirliği yaparak bela çıkarmakla suçlarken, Gazze Başbakanı İsmail Haniye bunu kesin bir dille reddediyor. Hamas yönetimi medyaya açtığı savaşı geçen perşembe uydu kanalı al-Arabiya ve Batı Şeria merkezli Ma’an’ın Gazze bürolarını kapatarak gösterdi.