104 Filistinli tutuklu serbest

İsrail hükümeti 104 Filistinli tutuklunun 13’e karşı 7 oyla serbest bırakılmasına karar verdi

Dünya
31 Temmuz 2013 Çarşamba

İsrail hükümeti pazar günü yapılan 6 saatlik kabine toplantısında, İsrail –Filistin barış görüşmelerinin yeniden başlaması için, 1993 Oslo Anlaşması öncesi tutuklanan 104 Filistinlinin serbest bırakılması için oylama yapıldı. Yapılan oylamada 13 bakan kabul, 7 bakan ret oyu kullanırken 2 bakan da çekimser kaldı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu oylama sonrası yaptığı açıklamada: “Bu ne benim için ne de bakanlar kurulu için de kolay bir karar değil. Özellikle yakınlarını kaybetmiş aileler için bu durumun çok zor olduğunu biliyorum ve onları anlıyorum.  Bazen ülkenin geleceği için zor kararların alınması gerekir,” dedi.

Bakanlar Kurulu ayrıca, İsrail’in Filistinlilerle yapacağı Doğu Kudüs’ten çekilme ya da toprak değişimi ile ilgili yapacağı herhangi bir anlaşma durumunda referandumla halkın oyuna başvurulmasını öngören yasa tasarısını onayladı. Yasaya göre, İsrail sınırlarının değişimi ile ilgili herhangi bir değişiklik söz konusu olduğunda ilk önce referanduma gidilecek, karar daha sonra meclise ve hükümete sunulacak.

SERBEST BIRAKMA KARARINA PROTESTO

104 Filistinli tutkulunun serbest bırakılması kararının ardından yüzlerce İsrailli, Netanyahu’nun Kudüs’te bulunan ofisinin önünde protesto gösterileri düzenledi. Gösterilere katılan Amerikan Siyonist Örgütü İsrail Direktörü Jeff Daube, “Suçluların serbest bırakılmasıyla Yahudilerin hayatlarını tehlikeye atıyoruz. Serbest kalanlar yeniden terörizme yönelmeseler bile dolaylı yollardan teröre destek vermeye devam edeceklerdir,” diye devam etti.

Netanyahu kararın adalet ilkesiyle ters düştüğünü ancak görüşmelerin yeniden başlaması ve İsrail’in ulusal çıkarlarının garantiye alınması açısından bu kararın gerekli olduğunu belirtti. 

ŞİN BET: TUTUKLULARIN SERBEST BIRAKILMASI TEHLİKELİ

İsrail’in iç güvenlik örgütü Şin Bet Direktörü Yoram Kohen karardan sonra halkı bilgilendirerek, serbest bırakılan 104 tutuklunun halkın güvenliği açısından tehlike oluşturabileceğini söyledi. Kohen, yine de tutukluların serbest bırakılmalarının Batı Şeria’ya huzur getireceği ve barış görüşmelerinin yeniden başlamasının Filistinliler üzerinde olumlu bir etki bırakacağı görüşünde olduğunu sözlerine ekledi.

 

İSRAİLLİLERDEN BARIŞA DESTEK

Tel Aviv Üniversitesi tarafından yapılan ve 511 İsraillinin katıldığı bir ankete göre İsraillilerin büyük çoğunluğu Filistinlilerle yapılacak anlaşmayı destekleyeceklerini belirtti. Anket sonuçlarına göre referanduma gidilirse İsraillilerin yüzde 39’u barış anlaşması için olumlu oy kullanacaklarını, yüzde 20’si büyük olasılıkla olumlu oy kullanacaklarını, yüzde 20’si anlaşmaya karşı olduklarını, yüzde 20’si de kararsız olduklarını belirtti.