Yazın zengin meyve ve sebzelerinden yararlanalım...

Uzman bir ekipten oluşan, aynı zamanda birer anne olan GURMEBEBEK ekibi ile yaptığım sohbette, çocuklarını beslenme konusunda bilinçli yetiştirmeye çalışan tüm anneler için edindiğim, yaz aylarında kullanabileceğimiz yararlı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum

Raquel AŞKANER HABİB Çocuk-Aile
31 Temmuz 2013 Çarşamba

Yaz aylarında tatilden dolayı daha fazla sokakta yemek yiyen çocuklarımızın beslenmelerini kontrol altında tutmamız biraz daha zorlaştı. Abur cubur tarzı sağlıksız beslenme gereksiz kilolanmaya ve düşük besin değeri ile doymamıza sebep oluyor. Yaz aylarının lezzetli meyve ve sebzelerinin de fırsatını kaçırmamamızı öneririm. Güneşin D-Vitaminini en çok içeren doğal ve mevsiminde alınacak yaz gıdalarının listesini 

gurmebebek.com’dan istedik.

Yaz meyve ve sebzeleri

Çilek, elma, armut, kırmızı erik, yaz kabağı, nane gibi.

 TEMMUZ

Sebzeler: Kabak, semizotu, salatalık, barbunya, patates, taze fasulye, yeşil biber, patlıcan, dolmalık biber, domates, börülce, bezelye, sivri biber, taze sarımsak, mısır, soğan, sarımsak, dereotu, fesleğen, biberiye, nane, maydanoz, tere

Meyveler: Kiraz, vişne, şeftali, karpuz, kavun, mısır, sarı erik, karpuz, ahududu, vişne, kayısı, mürdüm eriği

AĞUSTOS

Sebzeler: Kabak, semizotu, salatalık, taze fasulye, yeşil biber, patlıcan, dolmalık biber, domates, börülce, bamya, kırmızı biber, barbunya, mısır, iç bakla, soğan, sarımsak, dereotu, fesleğen

Meyveler: Vişne, şeftali, karpuz, kavun, mısır, üzüm, mürdüm eriği, dut, böğürtlen, incir, vişne, kırmızı erik.

Tüm bu meyveler arasında bize özellikle yaz aylarında tavsiye edeceğiniz bir meyve hangisi olurdu?

Tabiî ki şeftali ve nektarin.

İkisi de aynı aileden olup, küçük farklılıklar gösterirler. Ancak içerik ve besin değeri açısından aynıdırlar. Tek farkları boyutları ve tüyleridir.

Bebeklerde katı gıdaya geçen bebekler için çok iyi bir besin kaynağıdır şeftali. Yemesi kolay ve lezzetlidir.   Yazın sıcak günlerinde özellikle yoğurt ile karıştırarak vermenizi tavsiye ederim. Her ne kadar kabuğunda vitamin bulunsa da bebekler için ilk başta soyarak vermenizi tavsiye ederiz.

İPUCU

Kabızlığa en iyi gelen gıdalardan biri lif açısından zengin olan şeftalidir. Tabii ki ishal iken vermemenizi tavsiye ederiz. Maalesef üretiminde tarım ilacı epeyce kullanıldığından dikkat etmenizde fayda var.

1 orta boy şeftalide;  

A vitamini 524 IU

C vitamini 19 mg

Potasyum 193 mg

Fosfor 12 mg

Magnezyum 6,9 mg

Kalsiyum 5 mg

Kabak: Pişirmesi kolay, yemesi kolay, farklı pişirme seçenekleri ile yaz aylarının vazgeçilmezi. Kabak içerisinde A ve C vitaminlerini bulundururken, potasyum açısından da zengin bir besindir. Kalorisi az ve sindirimi kolaydır. Bebeklerin sekiz aydan önce kabak yememelerini öneriyoruz.

İPUCU

 Kabızlık sorunu yaşan çocuklarda kesinlikle menüye eklenmesi gereken bir gıdadır. Ancak ishali arttırabilir dikkat! İçerisinde bulundurduğu oksalat adlı bir maddeden dolayı böbrek ve safra kesesi sorunları yaşayanların doktorlarına danışmalarını tavsiye ederiz.

 Kabağı hemen kullanmayacaksanız yıkamayın. Buzdolabında yıkamadan saklayın. Ancak yemek yapacağınız zaman bol suyla yıkayın. Yıkayıp buzdolabına kaldırılan kabaklar daha çabuk bozuluyor.

 

YAZ İÇİN KABAK İLE

 ÖNERİLER

Kabak Mücveri

Kabak Kızartma – Yoğurt ile

Kabak Dolması

Kabak Böreği

 1 orta boy (11 gram) kabakta;

 

A vitamini 53,9 IU

C vitamini 3,8 mg

Folat 2,2 mcg

Kalsiyum 2,3 mg

Magnezyum 3,6 mg

Fosfor 10,2 mg

Potasyum 50,5 mg

Kalori 1

Omega 3- 11,7 mg

Omega 6- 6,9 mg