ANKET: Yahudilerin kutsal yerlere bakışı

İsrail’de yapılan anket sonuçlarına göre dindar Yahudiler’in yüzde 43’ü ile laik Yahudiler’in yüzde 31’i Kutsal Tapınağın Kudüs’teki Tapınak Tepesi’ne yeniden inşa edilmesini destekliyor. Anket sonuçlarına göre Ağlama Duvarı hâlâ Yahudiliğin en kutsal yeri olarak görülüyor

Dünya
31 Temmuz 2013 Çarşamba

Tapınak Dağı Ortak Forumu Organizasyonları tarafından yapılan ankette İsrailli Yahudilere “Tapınak Dağı’na yeni bir tapınağın yapılmasını destekliyor musunuz?” sorusu yöneltildi. Ankete 523 kişi katıldı. Ankete katılanların  yüzde 30’u olumlu cevap verirken yüzde 45 karşı olduğunu ve yüzde 25 de emin olmadığını söyledi.

Yahudilerin Tapınak Dağı’nda dua edebilmesi için bölgenin statükosunun değiştirilmesi yönünde yoğun bir talep ve politik destek var. Polis, şiddet olaylarının çıkmasından korktuğu için Yahudilerin Tapınak Tepesi’nde dua etmesine izin vermiyor.

Anket sonuçları İsrailli Yahudilerin yüzde 59’unun bu kutsal bölgenin statükosunun değiştirilmesi talebini desteklediğini gösteriyor. Ankette bulunan ‘Devlet Yahudiler ve Müslümanların Hebron’da birlikte kullandığı Patrikler Mezarlığı ile ilgili yapılan anlaşmaya benzer bir anlaşmayı Tapınak Dağı için de yapmalı mıdır?’ sorusuna katılımcıların sadece yüzde 23’ü ‘hayır’ cevabı verdi.

Yahudi halkı bugün hâlâ Ağlama Duvarı’nı inançları açısından en kutsal yer olarak görüyor. Halkın yüzde 66’sı için Kotel, yüzde 29’u için de Tapınak Tepesi Yahudiler için en kutsal bölge.