İsrail-AB: İpler geriliyor

AB’nin Batı Şeria, Golan Tepeleri ve Kudüs’ün doğusundaki yerleşim yerlerinde İsrailli kuruluşlarına yönelik finansal yardımları yasaklamasının ardından, İsrail’le Avrupa devletleri arasındaki gerginlik artmaya devam ediyor

Dünya
31 Temmuz 2013 Çarşamba

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İsrail’in Batı Şeria’da Filistinliler’in yararına olan projeleri geliştirme çalışmaları yürüten AB diplomatlarıyla işbirliğini azalttığına dair medyada yer alan haberleri incelediklerini açıkladı.

İsrail, AB’nin yasaklama kararına misilleme olarak  AB’nin bölgedeki on binlerce Filistinli’ye yardımlarını engelledi. İsrailli bir yetkili, İsrail Savunma Bakanı Moshe Ya’alon’un Avrupa’nın, C Bölgesi olarak isimlendirilen ve tamamen İsrail’in yönetimi altında olan Batı Şeria’nın sözkonusu bölgesinde yaşayan Filistinliler’e yönelik projelerini dondurduğunu, toplantıları iptal ettiğini, işbirliğini azalttığını ve geçiş izinlerini zorlaştırdığını söyledi.

Brüksel’de İsrail’in lobiciliğini kıdemli AB uzmanı Macar András Pátkai yapacak

Avrupa Birliği’nin İsrail karşıtı talimatlarına karşılık olarak İsrail Dostları Vakfı (Israel Allies Foundation) geçtiğimiz pazar günü Yahudi Devleti ile işbirliğini ve koordinasyonu teşvik etmek ve desteklemek için Macar asıllı kıdemli AB uzmanı András Pátkai’yi yeni Avrupa Direktörü olarak görevlendirdiğini açıkladı.

Macar asıllı Pátkai İsrail Dostları Vakfı’nın Brüksel’deki operasyonlarını yürütecek. András Pátkai son 20 yıldır İsrail Devleti ile Avrupalı kuruluşlar ve Hıristiyan Cemaatleri arasında iletişimi geliştirmek için aktif olarak çalışmalarda bulunuyor.

Pátkai son gelişmelerle ilgili olarak, “AB büyük bir yanılgı içinde kendisiyle aynı demokratik değerlere sahip olan bölgedeki tek ülkeyi hedef alıyor. Yahudilerin Kudüs, Batı Şeria’da yaşamak için tarihi ve yasal hakkı olduğunu en iyi Avrupalıların bilmesi gerekir,” dedi.