Türkiye-İsrail uzlaşması çıkmaza girdi

Mavi Marmara olayından sonra Türkiye ile İsrail’in ilişkileri normalleştirme süreci sekteye uğradı. Türk tarafı normalleşme için öne sürdükleri şartların İsrail tarafından yerine getirilmediğini açıklarken, İsrail tarafı ise Türk tarafının normalleştirme isteği konusunda samimi olmadığını düşünmeye başladı.

Dünya
31 Temmuz 2013 Çarşamba

Bülent Arınç geçtiğimiz günlerde yaptığı basın açıklamasında, İsrail ile ilişkilerin çıkmaza girmesine sebep olarak, İsrail tarafının tazminat ödemeyi kabul etmekle beraber yaptığı eylemin haksız ve hatalı bir fiil olduğunu kabul etmemesi olarak göstermişti. Türkiye’nin normalleşme için diğer şartının Gazze’ye yapılan ablukanın kaldırılması olduğunu hatırlatan Arınç, bu iki şart yerine gelmediği sürece tazminat tutarının tartışılmayacağını belirtmişti.

Bu yorumlar üzerine İsrail tarafından bir yetkili ise ilişkileri normalleştirme konusunda Türkiye’nin samimi ve iyi niyetli olmadığını, asıl amacının İsrail’i küçük düşürmek olduğu yorumunu yaptı. Yetkili en baştan İsrail’in özür metninin yasal bir yükümlülüğe girmeyecek şekilde dikkatle hazırlandığını, fakat şimdi bunun Türkiye tarafından artık yeterli görülmediğini belirtti. Gazze konusunda da Gazze’den İsrail’e roket ve havan atışı olduğu sürece İsrail’in ablukayı kaldırmayı düşünmediğini sadece gevşetme yapmayı düşünebileceğini belirtti.