İsrail-Arap pidesi dünya sofralarını fethediyor

İsrail-Arap barışı neredeyse 65 yıldır askerler, siyasetçiler ve diplomatlar tarafından sağlanmaya çalışıladursun, İsrail ile Arap mutfağının kültürel işbirliğinden ortaya çıkan pide, İsviçre’den Amerika’ya dünya sofralarında gittikçe daha çok talep ediliyor.

Dünya
30 Temmuz 2013 Salı

İsrail’in Baka al Gharbiyye isimli küçük bir Arap kasabasında neredeyse bir çuval un ve şirketin sahibi İzdihar Ghanem’in hayalleri ile başlayan ‘Omar al Saba’ şirketinin pide çeşitleri bugün İsviçre ve  Almanya’daki süpermarketlerde satılıyor.

Şirketin ürettiği pide çeşitleri yakında Fransa, İspanya ve ABD pazarına da girecek.

1985 yılında henüz tek yerel bir fırın iken ilk pidelerini çıkartan şirketin bu kadar büyümesini sağlayan ise, İsrail İhracat ve Uluslararası Ticaret Odası’nın  TEVEL isimli destek programı.

İsrail  tarafından kurulmuş TEVEL,  Arapların sahip olduğu küçük işletmelerin dünya pazarlarına açılmasına destek veriyor.

TEVEL’in yardımları ile dünya pazarlarına nasıl girdiklerini şirket sahibi Ghanem şöyle anlatıyor: “İki yıl evvel  TEVEL’in yardımları ile dünya pazarlarına açılmak istedik, İsrailli ihracat uzmanları internet sitemizin nasıl olması gerektiğinden ambalajlarımızın nasıl olması gerektiğine kadar her konuda bize yardımcı oldular. Böylesine büyümek bizim için bir  hayal idi gerçek oldu.” 

TEVEL’in rakamlarına göre birkaç ay evvel donmuş olarak İsviçre’nin Zürih ve Basel şehirlerindeki süpermarketlere ulaşan 28.000 donmuş pide ekmeği çok kısa bir süre içinde yok sattı.

İhracat rakamları Omar al Saba’nın pidelerinin aynı ilgiyi Almanya’da da görmüş olduğunu gösteriyor.

ABD kökenli bir süpermarket zinciri daha şimdiden İsrail’in küçük bir Arap kasabasında kurulu şirkete on binlerce pide siparişi vermiş durumda.

Ghanem’in bir hayali daha var o da; Avrupa’ya gidip süpermarket raflarında ürettiği pideleri kendi gözleri ile  görmek...