İsrail-Filistin barış görüşmeleri iftar ile başladı

ABD’nin yoğun mekik diplomasisinden sonra ilk defa masaya oturan İsrail ve Filistinli diplomatlar, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Ramazan dolayısı ile verdiği iftar yemeğinden sonra görüşmelere başladılar.

Dünya
30 Temmuz 2013 Salı

Karşılıklı müzakereler ilk olarak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın danışmanlarının toplantısı ile başladı.

Siyasi gözlemciler görüşmelerin dokuz ay süreceğini belirtiyorlar.

Her iki tarafın da temsilcileri güvenlik ve sınırlar konusundaki anlaşmazlıkların çözümünün son derece zor kararlar gerektiğini vurgulamaktan kaçınmıyorlar.

Görüşmelere  İsrail adına katılan Adalet Bakanı Tzipi Livni ‘nin basına yaptığı açıklamadaki olumlu yaklaşımı dikkat çekti, Livni şöyle konuştu: “Görüşmeler son derece samimi bir atmosferde başladı, hepimiz barış yolunda mesafe kat etmek  istiyoruz.” 

İftar yemeğinde bulunan  bayrakların dizilişi de dikkat çekici idi; normal protokol gereği ABD bayrağının ortada olması gerekirken organizatörler bu protokol kuralını uygulamak yerine Filistin bayrağı ile İsrail bayrağını yan yana koymuşlardı.