ADL : ABD’de antisemitizm yüzde 14 azaldı

Dünya
26 Temmuz 2013 Cuma

Yahudi kuruluşu ADL, ABD’de 2012 yılında Yahudilere karşı işlenen toplam 927 vandalizm ve taciz olaylarını raporladı. ADL Ulusal Başkanı “ABD’de son birkaç yıldır antisemitizmin azalmasının nedeni halkın internetteki antisemit paylaşımlara tepki duymasından kaynaklanıyor” ifadesini kullandı.

2012 yılında ABD’de toplam antisemitizm vakalarının yüzde 14 daha az olduğu belirlendi. ADL’nin (Anti-Defamation League; İftira ve Karalama ile Mücadele Birliği; gayesi: Yahudi toplumuna karşı yapılan karalamaları durdurmak, karalama sebeplerine ve inanışlarına itiraz etmek ve gerekiyorsa bu tür eylemleri kanun önüne getirmek) yıllık denetim raporlarına göre antisemit olayların üç yıldır azaldığını ve her geçen yıl azalmaya devam ettiği tespiti yapıldı.

ADL denetim raporlarında ABD’de 2011’de antisemitizm olayları 1.080 vakayla saldırı, vandalizm ve taciz olaylarını içeriyorken, 2012 yılı raporlarında bu sayı 927’e gerileyerek yüzde 14 oranında düştüğü belirlendi. 

2012 yılında Yahudilere karşı toplam 17 fiziksel saldırı, 470 taciz ve tehdit, 440 vandalizm vakası tespit edildi. ADL denetimi 35 eyalette hem cezalı hem cezasız vukuların tespitini Washington DC’de yer alan ADL’ye rapor halinde sundu.

ADL, ABD’deki antisemitizm olaylarını 1979’dan beri her yıl denetliyor.

ADL Ulusal Yöneticisi Abraham H.Foxman “Son yıllarda ABD’de Yahudi karşıtı olayların sayısında düşüş görmek bizi memnun ediyor” dedi.

ADL yöneticisi sözlerini, “ABD’deki antisemitizm rakamları şip şak çekilen bir fotoğrafı yansıtıyor ve olaylar barometre ölçer gibi bir alçalıp bir çıkıyor. Yahudi karşıtlığına duyulan nefret bir toplumu karşı karşıya getirebiliyor” diye sürdürdü.

Foxman “ABD’de bu tür olayların var olması elbette ki rahatsızlık verici, bu nedenle tepki verebilmek için tetikte duruyoruz; mümkün olduğunca bu konuda halkı teşvik ediyor ve bu vakaları bildirmelerini istiyoruz” dedi.

2012’de antisemitizm olayların sayısında genel bir düşüş görünse de esas görüntü daha karmaşık. 2011 yılında taciz vakaları ve yapılan tehditler 731 iken 2012 yılında bu sayı 470’e düşüyor. Diğer kategorideki vakalar ise ya aynı derecede kaldı ya da büyük ölçüde arttı.

ADL Ulusal Başkanı Barry Curtiss-Lusher “Bir yıldan diğer yıla meydana gelen iniş çıkışlara bir açıklama getiremiyoruz fakat geçtiğimiz yıl yaşanan düşüşlerin internete duyulan nefretin artmasından kaynaklandığını düşünüyoruz” dedi.

Başkan, “Seneler önce, sokak köşelerinde ırkçılar el ilanlarını elden veya posta yoluyla dağıtıyorlardı. İnternet kullanımı ile ırkçılar ve yobazlar dağıtımlarını bu şekilde milyonlarca kişiye ulaştırabildiler” dedi.

Curtiss-Lusher sözlerine “Kamu alanları internet ortamında kimliklerini açıklamadan kendilerini daha iyi ifade eden kinciler ve yobazlar çeşitli internet sitelerinde düşüncelerini açıklıyorlar böylece, nefret virüs gibi yayılıyor ve insanlar hiddetleniyor” diye devam etti.

ADL Ulusal Başkanı son olarak sözlerini, “Elbette ki, sanal ortamdan ilham alınan bazı ifadeler gerçek dünyada tahrike yol açıyor ve şiddetin oluşmasına sebebiyet veriyor ancak, kimi kesim yayınlananlara ters tepki veriyor. İnterneti kendimizi geliştirmek ve bize faydası olacak durumlarda kullanırsak hem kendimize karşı hem de toplumuza karşı daha faydalı bireyler olmuş oluruz” diye sona erdirdi.

ADL denetimi 2011’de yaşanan antisemitizme yönelik vandalizm hareketlerinin toplamda 330 vaka olduğunu bildirirken yaşanan en dramatik artışın 2012’de 440 vaka ile yüzde 33 oranında gördüğünü raporladı.

Vandalizm vakalarının büyük bir kısmı kamu mülkiyeti ve müstakil evlere verilen zarar şeklinde cereyan etti. Bunun üzerine Yahudi Cemaatleri kolları sıvazlayıp artan vandalizmi olaylarını yüzde 13’e düşürmeyi hedefledi.

Ayrıca fiziksel saldırılar, genellikle en rahatsız edici antisemitizm olayları arasında yer alıyor. 2011’de vaka sayısı 19 iken, 2012’de yer alan raporlarda 17 vaka ile çok da farklı bir düzeyde olmadığını görebiliyoruz.