Nazi cafesi gamalı haçlarını atıyor

Endonezya’nın Bandung şehrinde iki yıldır faaliyet gösteren ve Nazi sembollerini dekoratif amaçlar ile kullanan cafe uluslararası tepkilerin artması üzerine gamalı haç sembolünü kullanmaktan vazgeçti.

Kültür 0 yorum
26 Temmuz 2013 Cuma

Faaliyetini iki yıl boyunca  Endonezya’nın nispeten dış dünyaya kapalı bölgesi Javanese’de  sürdüren cafe, Nazi dekorlu duvarlarının resimlerinin İngilizce yayınlanan Jakarta  Globe gazetesinde yayınlanması üzerine  büyük tepki almıştı. 

Cafenin sahibi Henry Mulyana yurt dışından ve Endoneya içinden gelen tepkilere ek olarak  ölümle de  tehdit edilmişti.

Tehditler üzerine geçen hafta  cafeyi kendi isteği ile kapatan Mulyana, daha sonra Endonezya Turizm Bakanlığı’na çağrılarak yetkililer tarafından sorgulanmıştı.

Mulyana’nın avukatı Rohman Hidayat basına konu ile ilgili yaptığı açıklamada Almanca Asker cafesi manasına gelen ‘Soldaten Kaffe’nin yakında açılacağını hükümet yetkililerine verilen yazılı beyanname gereği  dekorasyonda gamalı haç kullanmayacağını ancak Hitler’in resminin indirilmeyeceğini söyledi. 

Avukat Hidayat ayrıca, 35 yaşındaki müvekkilinin Endonezya yasalarına karşı hiç bir suç işlemediğini belirterek, yeniden başka bir şehirde daha büyük bir mekanda açılacak cafede ikinci dünya savaşını anımsatan bir dekor kullanılacağını ancak bu sefer Alman Nazi dekoruna ek olarak savaşın İngiliz Başbakanı Winston Churchill gibi diğer kahramanlarının da resimlerine de yer vereceğini söyledi. 

Mulyana’nın nazi dekorlu cafesi, ismini İkinci Dünya Savaşı’nda işgal altında olan Fransa’nın başşehri Paris’te Alman askerlerinin uğrak yeri olan Soldaten Kaffe’den alıyor.

 

 

1 Yorum