İhtilal mi halkın iradesi mi ?

ABD hükümeti, Mısır’da ordunun seçimle işbaşına gelmiş Cumhurbaşkanı Mursi’yi görevden uzaklaştırmasını ihtilal olarak sınıflamaktan imtina ediyor.

Dünya
26 Temmuz 2013 Cuma

ABD’deki mevcut yasalara göre  ordularının ihtilal ile yönetimi devirdikleri ülkelere askeri ve mali yardım yapmak yasak, ancak Washington, Mursi yönetimine   ‘ihtilal’ sıfatını koyarsa Mısır Ordusuna yıllık yaptığı 1,55 milyar doları askıya almak zorunda kalacak.

Ancak, hükümet yetkilileri basına kapalı bir oturumda Amerikan Kongresi’ne Mısır’daki siyasi durum ile bilgi verdikten sonra, yaptıkları açıklamalarda, Kahire’de yapılan müdahaleyi ihtilal veya halkın iradesi mi şeklinde sınıflamanın bugün için ABD’nin çıkarlarına aykırı olduğunu ima ediyorlar. 

İsmini vermekten kaçınan bir hükümet yetkilisi basına yaptığı açıklamada yardımın  devam edeceğini belirterek şöyle konuştu: “ Yürürlükteki kanunlar ihtilal olduğunu  resmen saptayarak deklare etmemizi öngörmüyor, kaldı ki böyle bir saptama yapmak şu anda Amerika’nın bölgedeki çıkarlarına aykırı hareket etmek olur.”