ABD’nin gözü Avrupa’da

Ekonomi
24 Temmuz 2013 Çarşamba

ABD Maliye Bakanı Jack Lew, Yunanistan’ın başkenti Atina’da resmi temaslarda bulundu. Finans yetkililerinin Euro bölgesi politika yapıcılarını kemer sıkma önlemlerini hafifletme çağrısının ardından ABD Maliye Bakanı Jacob J. Lew  Amerikan ekonomisinin iyileşmesinin Avrupa’nın büyüyebilme kapasitesiyle birbirinden ayrılamayacak şekilde bağlı olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz pazartesi günü, Yunanistan ziyaretinde konuşan Lew, Avrupa borç krizinin 2009’da başladığından bu yana ülkelerin izlediği yolun ekonomik zorlukları beraberinde getirdiğini söyledi.

ABD Maliye Bakanı Yunanistan’a gelmeden önce, Moskova’da G20 ülkelerinin Maliye Bakanları toplantısında bulundu. Dünyanın en büyük 20 ekonomisi, burada da Almanya’nın kemer sıkma politikası, Yunanistan’ın rekor işsizlik düzeyine ulaşmasına ve 6 yıldır resesyon sürecinde olmasına neden olmakla suçladı. Toplantıda küresel ekonominin Amerika’daki durgun ekonomi ve Çin’deki yavaşlayan büyüme hızıyla sendelediğini belirtildi. Atina’da konuşan Lew ‘’Avrupa ile bağlılık hala benim gündemimin başında yer alıyor; çünkü Amerika’da iş yaratılması ve büyüme tamamen Avrupa’daki durumla paralellik gösteriyor. Şu anda genişleme ve istihdam yaratma odaklanılması gereken en önemli nokta olmalı’’ ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz hafta, FED Başkanı Bernanke’nin parasal genişlemeyle ilgili ılımlı konuşmasından sonra, Euro, Dolar karşısında yüzde 0,6 oranında değer kazanarak 1,3143 seviyesine çıkmıştı.