İsrail’deki Hıristiyan Araplar entegrasyondan yana

İsrail’deki Hıristiyan Arap toplumu kendini yeni bir siyasi parti ile ifade ediyor

Dünya
24 Temmuz 2013 Çarşamba

Hıristiyan Arap toplumunun ileri gelenlerinden bir kesim ‘B’nei Brit Hahadaşa’, yani ‘Yeni Ahit’in Oğulları’ adında bir parti kurdu.

Yeni parti İsrailli Hıristiyan Arapların İsrail ordusuna gönüllü olarak gitmelerini destekliyor ve genel olarak Hıristiyan Arap toplumuna İsrail ile daha entegre olması yönünde çağrı yapıyor. Parti bunun yanı sıra İsrail’in olası bir demokratik Filistin Devleti ve diğer komşuları ile barış içinde olması, turizm ve ticaret alanında işbirliğini arttırması ve ülkeyi terk eden İsrail vatandaşlarına ülkelerine dönüş yapmaları konusunda çağrıda bulunuyor.

Analistler yeni partinin kuruluşunu ve Hıristiyan Arap toplumundaki değişimleri, bu toplumun ‘Arap Baharı’ adı altında İslami hareketlerin bölgede güçlenmesine tepki olarak yorumluyor. Hıristiyan Araplar bölgede çoğunluğu oluşturan Müslüman Araplar karşısında kendi kimliklerini ortaya koymaya çalışıyor ve diğer Araplar tarafından gittikçe yaygınlaşan Hıristiyan karşıtı ayrımcılığa uğramamak için İsrail Devleti’ni desteklemeyi tercih ediyor.   Parti kurucularından, Nazarethli 58 yaşındaki emekli kaptan Bishara Shlayan, Israel Hayom gazetesine verdiği röportajda “ABD’de yaşıyor olsaydım Amerikalı olmaz mıydım?” diyerek konu hakkındaki düşüncesini açıkladı ve sözlerine şöyle devam etti: “İsrail’de kalan herkese İsrail vatandaşı olma ve topluma entegre olma şansı veriliyor. Fakat İsrail devletinin önceliği ki ben de bu talebe katılıyorum, İsrail’in bir Yahudi ülkesi olduğunun anlaşılması.” 

Partinin çalışmaları sonucunda Hıristiyan Araplar arasında İsrail ordusuna gönüllü olarak katılanların sayısının son iki yılda üç kat arttığı belirtiliyor. Öte yandan İsrail’in Müslüman Arap toplumunu temsil eden Balad Partisi, partinin çalışmalarına ciddi muhalefette bulunuyor.