Türkiye Yahudi Mirası Fotoğraf Yarışması eserleri Paris’te

Mayıs ayında Schneidertempel Sanat Merkezi’nde gerçekleşen Türkiye Yahudi Mirası Fotoğraf Yarışması sergisinin fotoğraflarından oluşturulan ve gençler tarafından hazırlanan yarım saatlik film Paris Alliance Israélite Universelle’de bir hafta boyunca gösterimde kaldı

Metin DELEVİ Toplum
24 Temmuz 2013 Çarşamba

Biraz ilerimde yaşlıca bir bey, bir televizyon ekranı karşısında bastonuna yaslanmış uzaklara bakıyor. Belli ki dalmış bir şeyler düşünüyor. Yanına yaklaşıp kendimi tanıttım. “Ben de Henri Nahum” diye yanıtladı. İrkildim. Acaba radyoloji profesörü ve aynı zamanda Osmanlı ve özellikle İzmir Yahudileri konusunda doktorası, bu konularda çok sayıda eseri olan kişiyle mi konuşuyordum? Teyit etti. Kısa bir konuşmadan sonra samimileştik. Seyrettiği film konusunda fikrini sordum. “Monsieur Metin” dedi “bu film, hem görüntüleriyle hem de fondaki Ladino müziğiyle beni çocukluğuma, 7 yaşında ayrıldığım Türkiye’ye, İzmir’e geri götürdü. Kimler hazırladıysa lütfen adıma kendilerini tebrik edin. Çok uzun süredir böyle duygulanmamıştım,” dedi.

Yer Paris Alliance Israélite Universelle, Edmond Safra binası. Ortam, 7-12 Temmuz tarihlerinde bu salonlarda gerçekleştirilen 2. Judéo-Espagnol Yaz Üniversitesi. Katılım ise bu tür bir etkinlik için oldukça yüksek: 150-200 kadar tam hafta katılım, 550-600 kadar ise günlük katılım olmuş. Söz konusu video ise, mayıs ayında gerçekleştirilen Türkiye Yahudi Mirası Fotoğraf Yarışması fotoğraflarına, kişisel duygular ve fonda Ladino müziğinden seçmeler ilave edilerek oluşturulmuş yarım saatlik bir film.

Bu filmin hazırlanması esnasında beğeniyle çok kez seyretmiş olduğumdan objektif bir yazı çıkaramayacağımı düşündüm. Onun için fikirlerini sorduğum kişilerden yaptığım alıntıları aktaracağım.

İlki, etkinliğin tertipleyicilerinden, Alliance Israélite Universelle’in kütüphane ve arşivler direktörü ve aynı zamanda birçok toplantının moderatörlüğünü yapan Jean-Claude Kuperminc:

“Gençleriniz tarafından hazırlanan ve tüm etkinlik boyunca sürekli gösterimde olan, Türkiye Yahudi Mirası konusundaki film, tüm katılımcıların beğenisini kazandı. Bu katkı için sizlere çok teşekkür ederiz”.

Etkinliğin tertipleyicilerinden, Aki Estamos Derneği’nin Başkanı Jenny Laneurie Fresco:

“İstanbul’da tertiplenmiş bir fotoğraf yarışması eserleri kullanılarak gençleriniz tarafından hazırlanmış bu film binanın Mediatheque salonlarında tüm hafta boyunca gösterimde kaldı ve büyük beğeni topladı. Fotoğraflar çok güzel ve çok iyi sunulmuş. Kısa bir süre önce, ailemin izlerini takip etmek üzere İstanbul’a yapmış olduğum seyahatte gördüklerimi sanatla bezenmiş olarak tekrar görebilmek beni çok mutlu etti. Bildiğiniz gibi bu salon, tüm etkinlik boyunca, kayıt, kütüphane, fikir teatileri mekânı oldu. Dolayısıyla tüm katılımcılar bu bölgede çok vakit geçirdiler ve sizi temin edebilirim ki, çok iyi bir konumda gösterime giren film, çok sayıda katılımcı tarafından izlendi ve beğenildi. Sizden bu filmin gerçekleştirilmesinde katkısı olan herkese teşekkürlerimi iletmenizi rica ederim.”

Ve son olarak, Kudüs İbrani Üniversitesi ve Hayfa Üniversitesi’nde öğretim görevlisi özellikle Yahudi müzikleri üzerinde uzman etnik-müzikolog Susana Weich-Shahak, duygularını yazılı ve hatta Ladino dilinde vermeyi tercih etti:

“Sevgili fotoğraf sanatçısı dostlarım, her şeyden önce, Judeo-Espagnol Yaz Üniversitesi’nde takdim edilen videodaki güzel fotoğraflar için hepinizi kutlarım.  Fotoğraflarınız çok güzel ama daha önemlisi hepimizin duygusallığını ortaya çıkardı. Yahudi mirasıyla ilgilenen gençlerin olması beni çok sevindirdi. Geleneklerin devamlılığını sağlayacak bir neslin olması bu konularda emek sarf etmiş ama yaşlanmış olan bizler için çok sevindirici. Müzik seçiminiz ise mükemmel. Hepinizi kutlarım.”

Aynı hafta içinde Paris Musée d’Art et d’Histoire Juif- Paris Yahudi Sanatı ve Tarihi Müzesi’ne gittim. Çok beğenilmesinden cesaret alarak aynı videoyu müzenin direktörü ve küratörüne gösterdim. Çok beğendiler ve hatta daha ötesi, müze bünyesinde herhangi bir şekilde bu videoyu göstermek için izin istediler.

Söylenebilecek daha anlamlı sözler var mı? Türkiye’de Yahudi Mirasını günümüzde devamlılığını sağladığınız için çok teşekkürler. Bu mirasımızı yurtdışında çok başarılı bir şekilde tanıttığınız için çok teşekkürler. İyi ki varsınız …