Suriye’ye müdahalenin maliyeti: Ayda 1 milyar dolar

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin E. Dempsey, Senato’ya gönderdiği mektupta muhtemel Suriye müdahalesinin mali portresini çıkardı.

Dünya
23 Temmuz 2013 Salı

Dempsey’e göre isyancılara yapılacak lojistik yardım ve eğitim ayda 500 milyon doları bulurken, ABD Deniz  Kuvvetleri’nin Esad’ın stratejik askeri tesislerine yapacağı uzun menzilli füze saldırıları, uçuşa yasak bölgenin muhafaza edilmesi, Türkiye- Suriye, Ürdün- Suriye sınırında oluşturulacak tarafsız bölgelerin maliyeti de bir o kadar masraf gerektirecek ve toplam maliyet ayda bir milyar doları bulacak. 

Dempsey’e göre askeri müdahalenin diğer bir negatif yönü ise bir kere başlatıldıktan sonra kontrolden çıkarak kaçınılmaz  topyekun bir savaşa dönüşme riski. 

Senato’ya hitaben kaleme aldığı mektubunda “Güç kullanmak savaş demektir” ifadesini kullanan Amerikan ordusunun en yetkili subayı, isyancılara destek olmak isterken radikal grupları silahlandırma ve kontrol altına alınmak istenen kimyasal silahların savaşa dahil olması konusunda siyasetçileri uyarıyor.