Arap öğrenci İsrail’deki tıp fakültesinden birincilikle mezun oldu

İsrail’in en prestijli tıp fakültesi Technion’dan birincilikle mezun olan 27 yaşındaki dindar Müslüman kız İsrail toplumundaki tüm önyargıları alt üst etti.

Dünya
23 Temmuz 2013 Salı

Mais Ali Saleh, İsrail’in Hayfa şehrinde bulunan İsrail’in  en zor okullardan biri olan Technion’un İbranice hazırlık sınıfında iken defalarca okulu terk etmek istedi.

Genç kız her ne kadar yaşadığı Nazareth’deki Arap kasabasında ilkokuldan beri İbranice öğrenmiş olsa da  kelime dağarcığı tıp derslerini beraber takip edeceği arkadaşlarına göre son derece zayıftı.

Ancak Arap kız asla pes etmedi ve İsrail toplumundaki tüm  önyargıları altüst ederek, sıra arkadaşlarından çok daha fazla çalışarak sadece İsrail’in en zor üniversitelerinden birinden mezun olmayı başarmadı; okul birincisi de oldu.

Ali Saleh halihazırda Hayfa’daki Carmel Hastanesi’nde  Jinekoloji -Kadın Doğum bölümünde uzmanlık eğitimini tamamlıyor.

Genç doktorun tıbbın bu bölümünü seçmesinin iki sebebi var; birincisi, yaşadığı kasabada sadece bir kadın doktor olması, ikincisi ise Arap dindar kadınların kadın bir jinekoloğa muayene  olmayı her zaman tercih etmeleri. 

Hayfa’da bulunan Technion Üniversitesi uluslararası akademik otoriteler tarafından dünyanın en iyi okullarından biri olarak nitelendiriliyor.

Technion, ABD’de okulları eğitim kalitelerine göre sıralayan sistemde ‘Most Competitive’ (En iyi)  olarak sınıflandırılmış bir okul.

Bu nitelik ABD’de Yale, MIT gibi seçkin okulların sahip olduğu bir akademik özellik.