İpek Yolu’ndan dizüstü bilgisayar taşımak

Tarihte bir zamanlar dünyanın en büyük ticaret rotası olan İpek Yolu, günümüzde ileri teknoloji ürünü malları Çin’den Avrupa’nın büyük şehirlerine getirtmek için kullanılıyor.

Dünya
22 Temmuz 2013 Pazartesi

İpek Yolu’nun ticarete yön verdiği zamanlarda Yahudi tüccarlar özellikle birden fazla dil konuşmaları ile ön plana çıkmış, Çin’deki malların Arap yarımadasına ve avrupa’ya ulaşmasında büyük rol oynamışlardı.

Çin, Rus, Kazak ve Batılı şirketlerin işbirliği ile Güneybatı Çin’de bulunan Chongqing şehrinde üretilen on binlerce bilgisayar ekipmanı tren ile 11.179 km kat ederek ve altı ülke geçerek Almanya’nın Duisburg şehrine getiriliyor.

Tarihi İpek Yolu’nun rotasını kullanan tren yol boyunca, Çin Kazakistan, Rusya, Belarus, Polonya ve Almanya topraklarından geçiyor.

HP gibi bilgisayar sektörünün küresel oyuncularının üretim tesislerinin olduğu Chongqing şehrinin Ticaret Odası Başkanı Dr Mu Huaping basına yaptığı açıklamada, yeni taşıma yönteminin deniz yollarına büyük bir rakip olacağını söylüyor.

Bilgisayar devi HP, yeni taşıma yolundan şimdiye kadar 4 milyon diz üstü bilgisayarı Chongqing fabrikalarından Avrupa’nın değişik şirketlerindeki dağıtım noktalarına ulaştırdığını belirtti.