Suudi Arabistan’dan hacılara maske çağrısı

Suudi Arabistan hacca gelen hacılara kapalı mekanlarda ağızlarını maske ile kapatmaları çağrısında bulunuyor.

Dünya
17 Temmuz 2013 Çarşamba

Müslümanların kutsal şehri Mekke, dört aydır milyonlarca Müslüman hacıya kapılarını açıyor. Ramazan ayının başlamasıyla ziyaretçi sayısında daha da artış olan şehirde, binlerce insan aynı anda, aynı mekanda ibadet ediyor.

İbadetlerin yapıldığı yerler, özellikle Suudi Arabistan’da görülen Ortadoğu Solunum Sendromu’nun yakalanması ve bulaşması için çok uygun bir ortam yaratıyor.

Hastalık, corona virüsü adı verilen bir virüs sayesinde yayılıyor. Tahribata neden olan bu virüs solunum sisteminin çökmesine neden oluyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezlerinin verileri, hastalığa yakalananların yarısından fazlasının hayatını kaybettiğini bildiriyor. Dünya çapında 81 kişinin enfeksiyonlu virüse yakalandığı ve 45 kişinin hayatını kaybettiği ifade ediliyor.

Merkezin verilerinde,  Suudi Arabistan’da toplam taşıyıcı sayısı 66 kişi olarak görülürken, hastalığa yenik düşenlerin sayısı 38 kişi olarak bildiriliyor.

Hastalık temelde yaş almış erkeklerde görülüyor. Bugüne kadar, bu hastalığın bir tür ölümcül SARS virüsü olduğu sanılıyordu, fakat şimdi bu sendromun ölümlere neden olduğu düşünceleri yer alıyor.

Suudi Arabistan hükümeti, Müslümanların mutlaka yaşamları boyunca en az bir kez gerçekleştirdikleri yolculukta dinsel ritüellere uygun olan koruyucu sağlık önlemleri almalarını istiyor.

Hükümet virüsün yayılmasını önlemek amacıyla sağduyulu davranılmasını, bunun için de sık sık ellerin yıkanmasını, özellikle öksürük ve hapşırmadan sonra kullanılan kağıt mendillerin çöp bidonlarına atılmasını ve kamu yerlerinde mümkün olduğunca ellerin göz, burun ve ağızla temas halinde bulundurulmaması istiyor.

Ayrıca, Suudi Sağlık Bakanı da insanların kalabalık ortamlarda cerrahi maske takmalarını istiyor.

Bakan sözlerini, “bağışıklık sistemleri zayıf olanlar İslam’ın doğum yerine yapacakları ziyaretlerini şimdilik ertelemeli” diye sürdürdü.  Bu uyarı, özellikle diyabet gibi kronik hastalıkları olan ve HIV virüsü taşıyan insanları içeriyor.