Netahyahu İran’a askeri müdahale için bastırıyor

Yeni kamu diplomasisi çabaları sonuç vermezse Netahyahu en geç kışa İran’a saldırma kararı almak zorunda kalabilir

Dünya
17 Temmuz 2013 Çarşamba

İsrail’deki bir televizyon kanalında yayınlanan habere göre  İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’a yapılacak askeri müdahalede İsrail’e destek olması için önümüzdeki günlerde ABD’ye bir son dakika ikna turu düzenleyecek. Kanal 2’nin haberine göre bu çaba da sonuçsuz kalırsa Netahyahu’nun en geç kışa kadar İran’a saldırı için karar vermesi gerekecek. Aksi takdirde İsrail’in askeri müdahale için başka şansı kalmayacak.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi (ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa) ile Almanya’dan oluşan P5+1 ülke temsilcileri salı günü bir araya gelerek ağustos ayında yemin edecek olan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin olası nükleer programını ve liderliğini görüştü. Kanalın yayınladığı rapora göre, İsrail  İran’ın bu görüşmeler esnasında zaman kazanarak nükleer çalışmalarını sürdürmesinden  ve  bu süreçte askeri müdahale için çok geç kalınacağından korkuyor.

Kanalın haberinde yer alan senaryolardan biri de, muhtemel bir İsrail saldırısı sonucu Hizbullah liderliğinde Lübnan’dan bir karşılık verilmesi ve bundan dolayı İsrail ordusunun Lübnan karşı kullanılmak zorunda olması  hatta Lübnan işgali ile sonuçlanacak bir tablonun ortaya çıkması yönünde. Daha ılımlı olan diğer bir senaryo da İsrail saldırısının ve İran’ın vereceği cevabın bölgesel bir savaşa neden olmayacağı yönünde.

Netanyahu pazar günü kabine toplantısının açılışında yaptığı konuşmada müttefik ülkelere İsrail’e destek olmaları için çağrıda bulunup; “İran seçimlerinin üzerinden bir ay geçti ve İran son hızla nükleer silah üretimi için çalışıyor. İran’ın nükleer gelişimi göz önüne alınırsa ekonomik yaptırımların sıkılaştırılıp askeri bir müdahale için gereken desteğin sağlanması şu anda her zamankinden daha önemlidir,” dedi.