İsrailli ve Amerikalı bilim adamlarından görme engellilere müjde

Stanford Üniversitesi’nin İsrailli ve Amerikalı araştırmacıları yeni bir çalışmaya imza atıyorlar. Araştırmacılar, retina hastalıklarının sebebiyet verdiği körlük tedavisinde de kullanılabilecek, gözdeki sinir hücrelerini canlandıran, güneş enerjisi ile çalışan retina tasarımı üzerinde çalışıyorlar.

Teknoloji
15 Temmuz 2013 Pazartesi

Araştırmanın, kalıtımsal retina bozukluğu ve hastalığı olan kişilerin tedavisinde kullanılması hedefleniyor. Körlüğe neden olan bu hastalığa yaklaşık olarak 4.000 kişiden birinde bazen de 60 yaş öncesinde rastlanıyor.

Yapılan araştırma, ABD Ulusal Sağlık Kuruluşları ve ABD Hava Kuvvetleri’nin bağışları ile destekleniyor. Araştırma, Stanford Üniversitesi Göz Hastalıkları Bölüm Sorumlusu İsrailli bilim adamı Daniel Palanker önderliğinde yürütülüyor.

Süper ince silikon bir tabaka, küçük bir cerrahi müdahale sonucu retinanın altına yerleştiriliyorlar. Araştırmacılar müdahaleyi yapan bu cihazın bir metrekare ve 30 mikron kalınlığında sahip olduğunu belirtiyorlar. Tabakanın içerdiği yüzlerce fotovoltaik hücre günışığını elektriğe dönüştürüyor.

Görüntüyü yakalamaya çalışan bir dış kamera hastanın gözlüğüne takılıyor, gözlük camında yer alan ekrandaki optik görüntü göze yansıyor ve ışık seviyesi yükseliyor.

Tabaka görüntüyü yakalayınca retinadaki sinirleri uyarıyor ve beyne sinyaller gönderiyor. Bu noktadan itibaren görüntüyü yakalayan kamera, sinir hücrelerinin beyne gönderdiği bilgiyi insan gözünün hareketi gibi algılıyor. 

Araştırmacılar cihazı farelerin üzerinde başarıyla test ettikten sonra, buluşlarını “Nature Communications(Doğal İletişim)”da yayınladılar.