Harediler de artık askere gidecek

İsrail’de binlerce Haredi’ye mecburi askeri hizmet yolunu açan yeni askerlik yasa tasarısı, meclise sunulmasının öncesinde Bakanlar Kurulu tarafından kabul edildi

Dünya
10 Temmuz 2013 Çarşamba

İsrail meclisi Knesset'e sunulmadan önce oluşturulan ve 14’e karşı dört oyla kabul edilen tasarı, en geç 2017 yılına kadar pek çok ultra-Ortodoks Yahudi'nin askeri veya sivil hizmet kurumlarına başvurmalarını mecburi hale getiriyor 

Binlerce Haredi'nin (ultra-Ortodoks Yahudi) mecburi askeri hizmet yolunu açan ve bakanlıklara bağlı yasa oluşturma komitesi tarafından oluşturulan yeni askerlik yasası tasarısı, Haredilerin de askere alınması yönünde yıllardır verilen mücadelede ciddi bir adım olarak görülüyor.

İsrail Maliye Bakanı Yair Lapid de yaptığı açıklamada, "Gerçek bir eşitlik olacak. Pek çok hükümetin devrilmesine, hatta pek çok politik kariyerin sona ermesine sebep olmuş bu meseleyi ele alıp bir ilerleme kaydetmek, bu koalisyonun sadece üç buçuk ayını almıştır. Burada tarihi bir değişiklik yapıyoruz," dedi.

14 bakanın olumlu oyuna karşı dört bakanın ret oyu ile yasa önerisi haline geçen tasarı şimdi Knesset'e sunularak, yeteri kadar imza topladığı takdirde kanun haline gelecek. Komitenin tasarıyı Bakanlar Kurulu'ndan geçirmiş olması sebebiyle yasanın çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Tasarıda, Haredi kadınlar hizmete mecbur tutulmuyor. Böylece kanuna istisna olarak görülen birkaç yüz Tevrat uzmanına katılan kadınlarla beraber, askerden muaf tutulacakların sayısı yaklaşık 1.800 kişiye ulaşıyor. Askere gitmeden önce Tevrat çalışmak için 21 yaşına dek, üç sene ekstra süre tanınan genç Harediler- 1.800’ü hariç- 2017 senesinden itibaren ordu veya milli hizmetlerden birinde çalışmak üzere mecburi göreve çağırılacak.

Diğer yandan Haredi cemaatlerinde kanun tasarısı büyük tepki topluyor. Pek çoğu bu kanuna karşı çıkacağını ve askere gitmektense hapse atılmayı tercih edeceğini söylüyor. Geçtiğimiz yıla dek, Harediler Tal Yasası uyarınca yeşiva öğrencileri için yapılan istisnadan faydalanarak askere gitmeyebiliyorlardı. Fakat geçen yıl bu kanunun anayasaya aykırı olduğuna karar verilmesinin ardından uzun bir süredir askeri merciler ve politikacılar Haredileri askere almanın bir yolunu bulmaya çalışıyorlardı.