Ortadoğu’da Angry Birds kızışması

Ortadoğu’da politik savaş karışıklıkların içinde fazlaca yer almayan ülkeler kendilerini farklı bir savaşın içinde buldu. Bölgeye gelen turistlerin bölünmesine neden olan Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün gibi ülkelerin her biri aslanın ağzından pay kapmak istiyor. Nasıl mı? Tabii ki tema parklarıyla. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) başkenti Abu Dabi ve Al Ain şehri ile Katar’ın başkenti Doha, inşa edilmesi planlanan bölgenin ilk Angry Birds (Kızgın Kuşlar) tema parkı hakları için birbirine giriyorlar.

Kültür
9 Temmuz 2013 Salı

Hiç şüphe yok ki Ortadoğu’da inşaatı planlanan Angry Birds tema parkı dünyanın en büyük tema parkı unvanını elinde bulundurmaya hazırlanıyor. (Finlandiya, Singapur ve İngiltere’de de benzer parklar bulunuyor)

Eğlence kompleksini bir marka haline dönüştüren Gebal Grup Proje ve Kalkınma Yöneticisi Nigel Cann rekabetin gittikçe kızıştığını belirtiyor.

Bu ülkeler mümkün olan en kısa zamanda  inşa edilecek uygun alanı bulup park konusunda öncü olmak istiyorlar. Birçok kişi tarafından kabul görülen benzer oyunlar arasında yenilmez olan  Angry Birds tüm zamanların en çok indirilen mobil oyunu (uygulamalar) olma özelliğini taşıyor. (2010 yılından beri oyun 1,7 milyar kez indirildi)

Küreselleşen dünyada oyun birçok kişi tarafından bilinirken bazı bölgelerde daha çok tanınıyor. Oyunun beşte birinden fazlası BAE, Suudi Arabistan ve Kuveyt ülkelerinde  indiriliyor. “Küçük, büyük herkesin bildiği oyun bölgenin yeni bir marka konsepti ve herkes  oynamak ister. Oyuncular her zaman oyunu en üst seviyede oynamak  ve rakiplerini her oyunda yenmek isterler” diye belirtiyor Cann.

Angry Birds Diyarı için firma epey alçakgönüllü davranıp 60 milyon dolarlık bir bütçe ayırdı. Tema Park Danışmanı ve  İdari Yöneticisi John Gerner yatırımın epey düşük bir maliyet içerdiğini belirtirken “Ortadoğu için gerçekten müthiş bir konsept. Özellikle, kendini geliştirmek isteyen bölgeler için çok cazip bir fırsat” dedi.

Angry Birds Diyarı bölgede arzu edilen birkaç projeden biri. Bu projeye ek olarak Abu Dabi Michael Jackson temalı bir park müraacatında bulundu.

Bugüne kadar daha çok kültürel turizme dayalı olan Ürdün (UNESCO’nun listesine göre Petra antik kent 2011 yılında 600.000 ziyaretçi tarafından en çok ziyaret edilen bölge olarak biliniyor) de bu konuda komşularını örnek almaya başladı. RGH şirketi, 1,5 milyar dolarlık bir bütçe ile Ürdün’ün Akabe şehrine, Star Trek (Uzay Yolu) temalı ve uçuş simülatörlü bir eğlence merkezi kurmak istiyor.

Dubai de dünyanın en büyük kapalı eğlence parkı yatırımına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Bu parkın içine birbirinden bağımsız dört bölgede, Jurassic Park,  eşi benzeri olmayan Kayıp Vadi, Marvel Comics ve Cartoon Network temalarının yer alması bekleniyor. Eğlence parkının yönetimi Ferrari’yi de bu kompleksin içine alabilmek için temaslarını sürdürüyor.